Русия: нова неприятна изненада

Радой Галин

151224203301_currency_624x351_epa_nocreditНова неприятна изненада получиха като новогодишен подарък руските граждани. От днес влязоха в сила новите правила за обмен на валута. За всеки обмен над 15 000 рубли или по-малко от 400 лева (над 200 щ.д.) вече ще е необходимо да се представи не само паспорт, но и да се попълни АНКЕТНА КАРТА. Целта е пълна идентификация на клиента.  Така тръгвайки за България руснаците ще трябва да си кажат и „майчиното мляко”, за да вземат някоя и друга истинска джобна пара – долар, евро, лев. В анкетата е необходимо да бъдат посочени:  трите имена, номер на личната карта, адрес по местожителство, данъчен номер, а също и „други сведения по искане на кредитната институция”.

Довчера за обмен на валута на руските граждани бе необходим само паспорт. Анализаторите са категорични: по-лошото предстои.

KMO_085979_04899_1_t218_222842И докато гражданите коментират новата мярка като сигнал за евентуално нова инфлационна вълна и нов срив на руската рубла, то управляващия елит получи ценен подарък. За всички държавни чиновници и политици админстрацията на президента на Русия е подготвила и вече изпраща като новогодишен подарък, избрани мисли и цитати на Владимир Путин събрани в книгата „Думи, променящи света“. Тя е издадена от движението „Сеть“ („Мрежа“), което само за тази година е получило повече от  70 милиона рубли от държавния бюджет. Един от последните „проекти“ на това казионно движение  е създаването на емотикони отразяващи „руския манталитет“ и по-конкретно – с изображения на Владимир Путин. Движението е известно също така и със своите антиопозиционни банери. Цената на „великия труд“ в книжарниците се очаква да бъде 800 рубли.

Според Вячеслав Володин – заместник ръководител на кремълската администрация, тази книга „трябва да стане настолна за всеки политик“.  Казаното неизбежно асоциира с времената, когато масово се изучават „великите мисли“ на вождовете Ленин и Сталин, оказали се въздух под налягане, но съсипали живота на милиони хора. Володин е придружил книгата и с „разяснително писмо“, в което посочва, че събраните в нея статии и речи на президента на Русия „дават възможност да се разберат ценностните принципи и ориентири, които са залегнали в основата на най-важните вътрешно и външно политически решения“ на държавния глава.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *