Цената на петрола: ВСЕ ПО-НАДОЛУ

Петър Николов

207604_300_225Добрата новина е вече факт: Организацията на страните-износителки на петрол (ОПЕК) реши да не налага ограничения върху добивите на суровината. Цената на петрола на международните пазари рязко тръгна надолу. Така барел американски лек суров петрол вчера и днес се продаваше под психологическата граница от 40 долара. А цената на сорта „Брент“ падна до 43 долара.  Действията на ОПЕК се обясняват с нежеланието да бъдат допуснати на пазара алтернативни доставчици. Вече 18 месеца предлагането надвишава чувствително търсенето.  Анализатори на „Goldman Sachs“ предричат, че цената на петрола ще падне до 20 долара на барел.

Защо тази новина е добра. Защото държави, които искат да се правят на свет1432634778_0_559x-овни „суперсили”, но връзват бюджетите си главно от продажбата на суровини ще трябва сериозно да преструктурират своята икономика. А това става чрез приток на чуждестранни инвестиции, които обаче едва ли ще се появят, ако съответната държава има агресивна външна политика. А такава е политиката днес на Руската федерация, която разчита на високи цени на петрола, за да върже своя бюджет. Именно това е главната причина Русия да се опитва да дестабилизира, както региона на изтона Европа, така и да се намесва в близкоизточната криза. Идеята е кризата да вдигне цените на петрола. Но така е според старите марксически учебници. Днес светът е различен и дори цената на петрола на международните пазари да не потегли по-надолу то и границата от 40 долара е тежък удар за руската икономика и за руските граждани.

Що се отнася до българските граждани те трябва да се заинтересуват по какви цени купува петрола от Русия рафинерията „Лукойл”. И дали тези цени отговорят на международните или са „братски”, т.е. несъответно високи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *