Огромен допинг скандал в руската лека атлетика

6e63561e73b77e6118f70ba168c9f6d6Руските лекоатлети да бъдат отстранени от международни състезания, а страната да не се допуска до участие в лекоатлетическите състезания на олимпийските игри през следващата година. Това препоръча Комисия към Световната анти-допингова агенция (УАДА) на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ). Новината дойде от Женева, където бяха изнесени резултатите от разследването осъществено от УАДА.

Сенегалецът  Ламин Диак, президент  на Международната федерация по лека атлетика, бе арeстуван в началото на месеца по подозрение за вземане на подкуп от руската федерация по лека атлетика. Самото деяние е подсъдно, като в случая има и утежняващо обстоятелство – корупцията е свързана с прикриване на спортисти ползвали допинг. Като резултат УАДА препоръча руските лекоатлети да бъдат отстранени от международни състезания, а страната да не се допуска до участие в лекоатлетическите състезания на световните олимпийски игри през следваща година.957074326

В основата на разследването са самопризнанията на руски спортисти и треньори. Предполага се, че осем руски лекоатлети спечелили медали на олимпиадата в Лондон през 2012 г. са ползвали забранени допингови средства. Тогава „сборная”  спечели 7 златни, 4 сребърни и 5 бронзови медала.

Разследването показва, че Федералната служба за сигурност на Русия се е опитвала да „заплаши и да се намеси” в работата на акредитираната антидопингова лобаратория в Москва. Това твърдение е косвен намек за намеса на Кремъл в спортните дела. Същевременно в Пекин завърши световното първенство по лека атлетика. В условията на разследване и останали без допинг,  руските лекоатлети заеха катастрофалното за тях девето място, което руските медии определят като провал. В доклада на комисията се твърди още, че ръководителят на московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков е унищожил 1417 допинг проби  непосредствено преди проверката на комисията.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *