Финансовият министър обещава да се вдигнат заплатите в образованието

От догодина ще има увеличение на заплатите в образованието, това се планира и за социалните работници, съобщи министърът на финансите Владислав Горанов. Финансовото ведомство няма да поставя изискване за намаляване на разходите за персонал с 10 процента в тези сфери. Без да уточнява с колко процента ще нараснат заплатите на учителите, социалните работници, заетите в Агенцията по заетостта и Главната инспекция по труда, финансовият министър Горанов анонсира, че това се залага в Бюджет 2016. Останалите бюджетни служители няма да получат увеличение.
Той каза, че със сигурност финансовото министерство няма да има позиция за общо нарастване на заплатите в бюджетната сфера.

Актуализацията на пенсиите от 1 юли ще е по швейцарското правило, но министърът не се ангажира с процента 2,6, колкото е записано в сегашната бюджетна прогноза: Горанов не е склонен да даде поисканите от МВР 20 милиона лева допълнително за тази година. Причината е липсата на реформи, свързани с прекатегоризацията на служителите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *