ЕС обеща утрояване на помощта за справянето с имигрантския поток

Eвропейските лидери се събраха на извънредна кризисна среща в Брюксел, по време на която бе обсъден имигрантският поток и начините за решаване на проблема. Тя бе свикана след последните трагични инциденти в Средиземно море, при които загинаха стотици имигранти.
След случилото се, шефът на външната политика на ЕС Федерика Могерини настоя за спешни мерки, за да се спрат стотиците подобни трагедии всяка година, при които загиват хиляди бежанци, основно от африкански и арабски държави, по пътя им към Европа. Само за тази година жертвите са 1700.
Срещата е започнала с минута мълчание в памет на загиналите.

Ще бъде утроена финансовата помощ за операциите „Тритон“ и „Посейдон“ през 2015 и 2016 година. Операциите са свързани с патрулиране на около 50-60 километра от италианското крайбрежие. Ще се разширят и спасително-издирвателните операции в Средиземно море в отговор на хуманитарната криза, решиха на срещата лидерите. Освен с финансиране, отделни страни ще изпращат и техника в помощ на патрулите – кораби и самолети.

Както бе оповестено по-рано обаче, ще се работи и в посока на връщане на нелегалните имигранти в страните им и борба с каналджиите, които прекарват стотици хиляди хора при ужасни условия. Според участниците, така хората няма да бъдат окуражавани да рискуват живота си.
Припомняме, че след спасителната акция по-рано тази седмица бяха задържани двама души за трафик на хора.
Очаква се ЕС и Африканският съюз да проведат среща във връзка с имиграционния натиск.

„Въпросът за имигрантите трябва да бъде решен по време на среща на ЕС с Африканския съюз, която ще се проведе скоро“. Това каза на брифинг след края на срещата в Брюксел на европейските лидери канцлерът на Германия Ангела Меркел“, предаде РИА Новости.
„Този проблем трябва да бъде решен. Водят се преговори с Африканския съюз с цел провеждане на допълнителна извънредна среща на ниво държавни и правителствени лидери Европейски съюз – Африкански съюз. В този случай домакин на срещата ще бъде Малта“, каза Меркел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *