Национализмът загуби в Австрия

Александър Йорданов

1Победител на президентските избори в Австрия е независимият кандидат Александер ван дер Белен. Националистическият и антиевропейски кандидат Норберт Хофер загуби.  Александер ван дер Белен бе подкрепен от проевропейски настроените австрийци.

Вчера, в края на изборния ден, все още Хофер имаше минимално предимство. Но се появиха бюлетините пуснати по пощата и предимството му изчезна. Така не се сбъдна руският сценарий, който предвижда конфликт вътре в ЕС чрез стимулиране на националните „национализми“. Цел на московския сценарий е всяка европейска държава да стане толкова много „национална“, че в един момент да остане сама на политическата сцена – заобиколена от държави-врагове развили също като нея своя национализъм. И тогава, според кремълските „мъдреци“, Русия ще може да вкарва в своята „зона на влияние и интереси“ държави като България, чийто национализъм е русофилство в постоянно действие, т.е. процес на обезличаване на собствената държава.

Антиевропеизмът не успя на президентските избори в Австрия. Което не означава, че няма да има нови опити. Дестабилизацията на Европейския съюз се отлага. Кремълските стратези глътнаха студена водица.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *