Кубинският народ приветства американския президент

Радой Галин

0321-obama4-239952-360x202Изстрадалият от комунистическия режим на Фидел Кастро кубински народ приветства с огромна радост първата визита на американски президент на кубинска земя от 88 години. Въпреки десетилетната антиамериканска пропаганда и тоталитарният контрол на властта телевизиите показаха ликуващите граждани на Хавана. Особено радостни бяха децата, защото за тях САЩ е страната, която символизира успеха и надеждата за по-добър живот.

Американският президент стъпи на кубинска земя придружен от своята съпруга и от двете си дъщери. Валеше дъжд, но той държеше сам своя чадър, като всеки нормален човек, който не се е главозамаял от поста, който заема. И както винаги бе естествен, усмихнат, сърдечен. Това не можеше да не впечатли кубинските граждани свикнали десетилетия наред техните комунистически лидери да им държат назидателни речи и да ги плашат със „световния империализъм“ и „американските агресори“. Но само за няколко часа цялата комунистическа пропаганда рухна, спихна се.

0321-obama1-239945-360x202Ясно е, че възстановяването на дипломатическите отношения между САЩ и Куба, както и краткото, но историческо като факт, посещение в Хавана на Барак Обама, откриват пътя за постепенно реформиране на режима, както и за неизбежните демократични промени в страната – политически плурализъм, свободни избори, демокрация, пазарна икономика.

Няма съмнение, че досегашните господари на „Острова на свободата“ – комунистите, ще постъпят по начина по който постъпиха техните колеги от бившия „социалистически лагер“: ще се опитат да си изперат биографиите, за да участват активно в процесите на приватизация, които предстоят. Ще искат да трансформират своята политическа власт в икономическа. Ще се преобразят от строители на комунизма в строители на капитализма. Но дори и така да стане, епохата на диктатора Кастро приключва. Следват няколко тържествени погребения и след това Куба ще стане постепенно част от нормалния свят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *