Искаме да знаем истината…

Николай Донков, който се представя като „ученик от Стара Загора“, е изпратил до „Век 21“ писмо, което тук публикуваме тъй като приемаме, че става дума наистина за млад човек, който иска да сподели открито това, което го е развълнувало на днешния ден – 1 февруари, Ден на почит към жертвите на комунистическия терор в България. Разбира се, преценяваме някои от разсъжденията на младия човек като наивни. Но уважаваме желанието му да знае истината, загрижеността му за България. Ето и текстът на неговото писмо:

Уважаема редакция,

8170_1869712249921992_53470372596203361_nпише Ви Николай Донков, ученик от Стара Загора. Слушал съм от моите родители за времето на комунизма, но не съм си представял, че тогава толкова много хора са били избивани само защото са били честни българи. Днес прочетох във Фейсбук много информация за събитията от началото на 1945 година. Стана ми страшно. Защо е трябвало да бъдат избивани министри, депутати, военни, лекари, кметове? В какво е била тяхната вина след като доколкото разбрах благодарение на тяхното управление България е запазена цяла и не е била окупирана от чужда сила, българи не са загивали на фронта на Втората световна война. Защо тогава комунистите избиват тези хора? Прочетох различни отговори, но искам сам да намеря отговор. Моят отговор е, че те ги избиват, за да вземат властта. Но това ли е начинът да се вземе властта? Защо тогава след 1989 година демократите не избиха комунистите? Знам, какво ще ми отговорите. Защото демократите не са като комунистите, нали?

В гимназията за тези събития никой не ни разказва, не ни преподава. Много ме развълнува написаното от една авторка във Фейсбук – Даниела Герчева*, мисля че се казваше.  Не мога да си представя как децата на тези убийци комунисти, могат изобщо да живеят с тази вина на убийци. Други пък коментират, че децата не носят отговорност за делата на родителите си. Така е. но поне едно извинявай трябва да кажат, нали. Иначе излиза, че всеки може да убива, за да граби власт.  

????????????????????????????????????

Прочетох и за комунизма, където е трябвало всички да бъдат равни и затова, че комунистите след като избиват тогавашните държавни дейци, започват да се борят с капитализма и импереализма. Но защо тогава, това всеки го знае в Стара Загора, наследниците на тези комунисти са все новобогаташи или капиталисти? Значи комунистът, както аз разбирам, е човек, който освен, че убива, но и много лъже. И такива стават и децата му.  Но това не е ли опасност за нашата страна днес? Не искам да ми отговаряте, но ви моля да ме разберете правилно. Ние младите искаме да знаем истината такава, каквато е. Не искаме да ни я украсяват днешните политици. Защо тези днешни политици нито веднъж сами не са осъдили престъпленията на комунистите. Ама не да ги осъдят с думи, а с действия.

Тъжно ми е, че моите родители, които имат висше образование и цял живот работят, но не са били комунисти, днес едва им стигат заплатите, за да можем поне да се храним нормално. Живеем в панелно жилище от 60 квадрата. И аз, когато мога, се опитвам да помагам – като свърша училище работя на една автомивка и така си изкарвам поне за мене някакви пари. Но пък гледам, че на автомивката идват едни малко по-големи от мен и карат най-модерни аудита, беемвета, че дори и мерцедеси. Не мога да разбера какъв е този бизнес, от който може да се изкарат пари за такива коли. В една от колите видях картички с потрета на Че Гевара, в друга – снимка на руския президент Владимир Путин на лов. Преди да ви пиша се опитах да говоря с баща ми. Той ми каза да внимавам, какво говоря, защото каза „комунистите са навсякъде“.  Аз пък му отвърнах, ама нали сега правителството не е комунистическо?  „Не бъди толкова сигурен“, ми отвърна той.

Уважаема редакция,

имам една мечта. Може би ще ви прозвучи наивно или глупаво. Искам България да се управлява от българи, които не са от комунистически семейства. Може би тогава страната ни ще се развива по-бързо и по-добре. Ако желаете и не ви притеснява може и да публикувате това, което ви написах. Убеден съм, че има много млади хора, които мислят като мен.

Ако случайно познавате госпожа Герчева, поздравете я за хубавата статия във Фейсбук.

 

4 thoughts on “Искаме да знаем истината…

 • февруари 1, 2016 at 8:16 pm
  Permalink

  ПостКомунистическия режим може да продължи,докато външна сила не го изведе от това му състояние,като равномерното,праволинейно движение по инерция!Доказателство за това е ,че ние не можем самостоятелно,без външна помощ да изграждаме нашата демокрация!Възловите точки са съдебната система,борбата с мафията и някой непреодолени, за 25години,важни пунктове в промишлените отрасли,за преодоляването на които е необходима външна помощ!Това наше непомръдване от посткомунизма и от нивото ни ,във всички сфери ,каквото беше по времето на комунизма се дължи на пошлото,нагласено за бившите,управление!А именно многопартийната БКП в непрекъснато създаващи се малки партии с вождове от бившото ДС,което пазеше властта на БКП Всички партии имат диктаторски подход!Взели властта,те сменят състава на всички министри,дори и администрацията,независимо,че могат да работят много добре!Незнам от коя партия е бил Иван Вазов та е бил избран за министър на Образованието!А кой е бил министър на Здравеопазването,незнам,но и по времето на Сталинизма имахме лекари с международно признание!А кой управляваше Културата,та имаше такива художници!Диктаторското управление на разслоената БКП,може да ни доведе до ДИКТАТУРА!При такова управление,се утвърждава връзкарство и мафиотството!И при диктатурата на БКП се строяха пътища и заводи,но България изоставаше все по-вече!Ако и в други държави се установява такова управление,ЕС,може да престане да съществува или да съществува без тях,както беше преди 90-та година,а ние бяхме в СИВ!

  Reply
 • февруари 2, 2016 at 6:14 am
  Permalink

  Истината за събитията от 20-ти век, довели до процесите от 21-ви – https://www.youtube.com/watch?v=U_Fl1bnDPHA . Тук е разказана цялата история на комунистическата партия у нас и филмът си заслужава всяка минута. Неслучайно е получил наградата „Златен ритон“ за 2015 г.

  Колкото до писмото на младия човек – има резон в питанията му. Трагедията е, че вече 70 години нямаме политически елит, а само политикани, които мразят собствения си народ и гледат само личната си изгода и тази на своите Началници от Великите сили. България е оставена на самотек. Важното е келепирът да не спира.

  Reply
 • февруари 2, 2016 at 8:57 am
  Permalink

  Когато за кратко през 1992 г. СДС управляваше страната една възрастна жена от квартала ме спря и ми каза: „Трябва комунистите да ги изправите до стената и до един да ги премахнете, иначе ще се пати.“ Почнах да й обяснявам, че не е демократично и че демократите не могат нито да мислят, нито да действат така, че наистина ще бъде трудно, но този модел не бива да се повтаря.
  Разбира се и за момент не бих могла да си представя, че в днешния свят, революциите и кръвопролитията могат да решат социални проблеми. Убийствата повличат нови убийства.
  Прекрасно е, че млад човек задава този въпрос, че се е замислил за социалните проблеми. Той, а не глезените мамини синчета с големите лъскави коли, които трепят хора по пътищата и се самоитребват сами, е бъдещето на страната. Прекрасно е, че и приятелите му мислят като него.
  Но да не се страхува, страхът е лош съветник. Комунистите с лъскавите коли това чакат.

  Reply
 • февруари 2, 2016 at 12:48 pm
  Permalink

  Намесвам се аз. Ето какво беше преди-
  Преди 1944 година Беден народ, по селата трактора е нещо непознато. Обувките са били лукс, които обикновен българин не може да си позволи. А богатите са живели в разкош. Е какво може да се очаква през 1944-1945?

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *