Нокаут за „Левски” в Ловеч

Радой Галин

31664_660_370В  четвъртфинална среща за купата на България по футбол отборът на столичния „Левски“ загуби с класическото 3-0 от „Литекс“.  Едва ли бихме обърнали внимание на тази загуба, ако след нея не започнаха масови ексцесии на трибуните. Фенове на „Левски“ нападнаха органите на реда. Невъзможността да се преглътнат загубите е характерна за привържениците на футболни клубове, които винаги са ползвали протекциите на държавата, на властта. По времето на комунизма Министерството на отбраната хрантутеше ЦСКА, а министерството на вътрешните работи – Левски. Отборите на „армията“ и „милицията“ пренесоха лошите практики от това време, и днес ги виждаме като психология, и на ръководство, и на фенове, на тези два клуба.  Те смятат, че някой винаги за нещо им е длъжен. Но мина това време.

„Левски“ и ЦСКА вдигат най-много шум в публичното пространство. Все „велики“ бизнесмени се въртят, повечето кадри на бившата Държавна сигурност,  но резултатите са плачевни. Единствено спорът кой от двата тима е в по-плачевно състояние все още поддържа напрежението по трибуните. Иначе в живата футболна действителност градове като Разград, Ловеч, Стара Загора  успяха да се разгърнат като футболни центрове именно при демокрацията, когато единствено качеството показано на терена се цени. Но това е така не само в България. В Чехия лидер е Виктория Пилзен, а  Спарта, Славия и Дукла от Прага са далеч назад.  В Полша  води Пяст от Гливице, а световноизвестната Легия крета след него. В Румъния начело е Гюргево, следван от Констанца и Пандури, а  столичните Стяуа и Динамо са в средата на таблицата.

Защо вече столичните отбори не могат да бъдат лидери? Има един отговор.  Защото вече не могат да цоцат безконтролно от държавата. И често плачат на нейното рамо. Искат подаяние. А бизнесмените, които уж ги подкрепят, го правят с надеждата, че чрез тази подкрепа ще бъдат на първа стартова линия за поредна сделка… пак с държавата. Къде проектче от еврофонд, къде обществена поръчка с протекция от „най-високо“ място. За тях футболът е средство за постигане на други цели и това им личи от пръв поглед.  Защото футболът иска разходи и всеотдайност, а по-късно може да дойде и печалбата. В София мислят обратното и затова има „яки” футболни босове и слаби футболни отбори. И днешният мач го доказа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *