НАПАДЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО

Алекс Данов 

Image_5112064_128
Фото: Ройтерс

Франция преживя най-трагичната нощ от Втората световна война насам. Над 150 са убитите и повече от 200 ранените в серия от терористични атаки осъществени в различни райони на френската столица.  Париж прилича на бойно поле. Гражданите бяха атакувани от терористи самоубийци  в концертната зала „Батаклан” и в близост до стадион „Стад дьо Франсе”, където по това време се провежда приятелската футболна среща мужду националните отбори на Франция и Германия завършила  при резултат 2:0 за Франция.

Общо осем  са убитите терористи като  четирима  са загинали в концертната зала „Батаклан“, трима са се взривили, а четвъртият е застрелян от полицаите.

Обявено e извънредно положение.

Френският президент Франсоа Оланд отмени визитата си в Турция за срещата на G20 и пристигна на мястото на трагедията. Франция затвори границите си. Франция е в шок. Светът е  потресен.  Всички европейски и световни лидери изразиха подкрепата си към французите.

z19186253IE
Фото: Ройтерс

„Това бе касапница – твърдят спасилите се като по чудо от зала”Батаклан”.  Това е  вече война в Европа.  Днес Париж е Бейрут. Само преди два дни в Бейрут стана сходен терористичн акт при който загинаха над 40 души. Между Европа и Близия изток няма граница, няма преграда за тероризма. Затова и не трябва да има място за нерешителност, за политически „сметки”. Светът на цивилизацията трябва заедно и единно да отвърне на удара. А това означава мощна военна атака за изтриване от лицето на земята на образованието „Ислямска държава”.  Когато тероризмът атакува САЩ през 2001 година трагедията сякаш бе далеч от Европа. Европейските лидери изказваха съболезнования и същевременно се развиваха всякакви конспиративни теории. Тази нощ приключи времето на теориите. Европа преживя реалността на тероризма.

България е също в опасност. Твърденията, че за нас няма пряка опасност са само за успокоение на общественото мнение.  Истината е друга. Европа и светът са в опасност. И България не е извън света и Европа. Срещу тероризма няма защитени държави и защитени граждани. Затова и отговорът трябва да бъде решителен, светкавичен, отговор без колебание. Не го ли стори сега това нашият свят, ще има и следваща цел на атаката. И не знаем коя е тя.

Тази нощ Европа се раздели с много от своите илюзии. От тази нощ Европа е друга.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *