Някой трябваше да им го каже точно така

Георги Николов

Става дума за т.нар. полицейски протести. Затова, че не просто са незаконни. Затова и трябваше да има някой, който открито да каже, какво мислят хората в България за тях. Това е направил  Христо Марков – публицист с ярко перо, достоен гражданин и народен представител по времето, когато народното представителство бе наистина народно. Според него полицейските протести, на които сме свидетели, са „свинщина“. Защото „няма такава държава“, в която тия, които преди две години разгонваха законно протестиращите и дори ги налагаха с палките, сега да протестират абсолютно незаконно преследвайки чисто материални интереси.  Според Марков, няма друга държава, в която полицаи да взимат 20 заплати накуп. Няма и държава, в която, когато служители на полицията превишат правомощията си, да не бъдат веднага санкционирани.

Image_5090683_411Истината е, че  системата на МВР остава най-нереформираната система в държавата. И Марков обръща внимание, че към 1989 г., във все още тоталитарната държава, МВР има състав от 48 000 служители, заедно с тези в Държавна сигурност. „Днес – пише Марков – в демократична България, МВР е вече с 60 000 полицейски състав, без разните там ДС-та.“ И обръща внимание на парадоксалния факт, че във формулярите за постъпване на работа в МВР все още се чете въпроса: „В кои партии са членували родителите ви?” или „Имате ли роднини, които са членували в забранени преди 1989 год. политически партии? Баба и дядо?” и за „връх на сладоледа” – „Какви са вашите политически пристрастия?”

Известният публицист твърди, че ако сме държава като Швейцария, въпросът за това, какви да бъдат заплатите полицаите би трябвало да се реши на референдум. И няма как –това вече е нашето мнение, те да бъдат по високи от тези на учителя, лекаря, професора.  Но нека да цитираме:

И ако мога да ги попитам – знаят ли другарите полицаи как се нарича управлението, в което полицията или армията излиза на улицата, за да диктува решение на законната държавна власт. Ами това се нарича просто  ХУНТА  и се преследва с цялата строгост на закона.“ 

Според Марков досегашните „реформи“ в системата на МВР са направили така, че новозначените „млади хора“ са „обикновено генетично свързани с репресивната система на комунизма – техните бащи и дядовци са били „предния отряд на БКП”, учени на заветите на Дзерджински и няма земна сила, която да промени възгледите им.“ И прави горчивия извод, че „една държава, в която полицията си позволява да диктува на държавата, какви да са нейните привилегии пред останалите граждани не я чака нищо добро“. 

(Цялата публикация на Христо Марков може да се прочете в неговия блог на адрес: http://toross.blog.bg/politika/2015/11/05/svinshtinata-na-policeiskiia-protest.1404815). (Фото: bnt.bg)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *