Созопол може да съди Скопие за откраднат символ от древен паметник

Община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползуване” на древен паметник. При разкопки в Созопол е открит оловен букраний – особен вид амулет с форма на бича глава, появил се в античния гръцки свят в края на V в.пр.Хр., съобщиха от НИМ.
Амулетът-букраний от Аполония Понтика, както се е наричал Созопол в тази епоха, е именно от това време.

Това, което отличава новооткритият созополски амулет е, че върху челото на бика е поставен соларен символ във формата на осемлъчева звезда, станала известна като герб и знаме на днешната република Македония. Според скопските държавотворци тя била символ на древната македонска държава и за първи път била създадена и използвана от Филип ІІ Македонски във втората половина на ІV век. Имало я в гроба му в с.Вергина – Северна Гърция.

В интерес на истината звездата от Вергина е с повече лъчи, но под натиска на Атина Скопие ги ограничи до осем. Тогава скопски зевзеци с българско самосъзнание призоваха Япония да протестира, тъй като държавния флаг на Македония стана копие на знамето на японския императорски флот.
Според древни историци Филип Македонски имал много добри връзки с нашата Аполония и градът му посредничел в преговорите със скитския цар Атей. Преговори със созополско вино и созополски паламуд няма начин да не завършат с успех и Филип оставил града независим. Но не без да открадне един от символите му – лекуващото слънце.

Община Созопол може да осъди Македония за „неправомерно ползуване” на древен паметник. В България има такъв член в закона и много фирми, ползващи ритони на Панагюрското съкровище, бяха осъдени да платят на музеите солидни суми. Адвокати проверяват в международното законодателство, тъй като българските закони все още не действат на територията на Македония.
„Амбициозният кмет на Созопол г-н Панатйот Рейзи трябва да потърси правата на града върху тази негова интелектуална собственост. Идват избори и някой и друг милион евро едва ли ще са му излишни. Не може Македония безплатно да ползва българско интелектуално постижение“, коментира професор Божидар Димитров.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *