България ще помага на Украйна в нейния европейски път

„Искам да видя Украйна там, където е България – в Европейския съюз”. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на визитата си в Одеска област.

Външният министър проведе редица срещи с представители на българската общност в Украйна, разговаря с украинския си колега Павло Климкин, както и с Председателя на Одеската Областна държавна администрация Михаил Саакашвили.
Пред външния министър Павло Климкин и губернатора на Одеската област министър Митов потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на Украйна. От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство.

В рамките на срещите си с българската общност в Одеска област министър Митов посети гимназията „Георги Сава Раковски” в Болград. Министерство на външните работи дари 11 компютъра на гимназията, оборудвайки зала от учебното заведение и връчи на ръководството на гимназията българска художествена литература, осигурена от Министерство на културата.

„След усилията, които Министерство на външните работи вложи, телевизионният канал “БНТ Свят” вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил. Вярвам, че това ще повиши информираността на нашите сънародници и ще спомогне за активизиране на духовната и културна им връзка с България“, заяви Даниел Митов. От думите му стана ясно, че съвсем скоро се очаква българската телевизия да бъде достъпна и в други градове, като според него това е от изключително значение за историческото съхранение на българската общност там.

След посещението в Одеска област министър Даниел Митов ще отпътува за Киев. Там той ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *