Футболната топка – руска мечта!

Александър Йорданов.

ЗкриванеВчера завърши европейското първенство по футбол. Европейски шампион стана отборът на Португалия. Футболният празник бе великолепен. Изключително културна, приятна, нормална човешка атмосфера. Ако изключим простотиите на руските футболни хулигани в Марсилия в началото на първенството. Но руснаците бързо, бързо си стегнаха чемоданите и се отидоха в  родината, където отново имат голям проблем. И той, за съжаление, е свързан отново с болното място на Русия – производството. Защото има ли вече човек на планетата, който дЖигулаа не знае що е това футболна топка.  Цял свят знае. Но знае ли този цял свят дали Русия може да произведе футболна топка? Не знае. Не знае, но е логично да си каже: как да не може, естествено, че може. Колко му е да произведеш футболна топка. Може, казвам аз, ама не може! Истината е, че дори една футболна топка Русия не може да произведе. Оръжия – да трепе хора, може да произведе. Да източи от земята газ и нефт може, а футболна топка да произведе – не може.

Навремето с лиценз на италианския „Фиат 124“ руснаците произведоха великият автомобил „Жигули”. На запад тогава си помислиха, че става дума за „жиголо”, за някакъв вид мъжка проститутка. Кой там да знае за Жигульовските баири. И руснаците смениха името – автомобилът стана „Лада”, за да подсеща за някакви древни „руски ладии”.

Снимка на Александър Йорданов Александров.

Но каква „ладия”, моля ви се? Ако на тая друсаща и тропаща метална кутия й викаме „ладия”, то на германския мерцедес би трябвало да му казваме извънземен космически кораб. Като тоя с който империята се разхождаше насам натам във филма на Джордж Лукас „Звездни войни“.

Куриозната истината е, че Русия една футболна топка не може да произведе. Произвеждат ги в Пенджаб, в Пакистан. А само град Сиалкот произвежда 70% от цялото производство на футболни топки в света или 30 милиона футболни топки годишно. И така тръгват по света марките Adidas, Nike, Select Sport и много други. В Пенджаб, в Сиалкот, произвеждат и футболните топки за руския национален футболен отбор.  Но явно специално за тях криви са ги произвели тая година та затова и такъв крив резултат постигнаха „братушките“ на европейското.

ГргорДа не подхващам и темата за ракетите! Не за ония гдето Русия ги произвежда, за да убиват хора, а ония другите – тенис ракетите. Че там една рускиня здраво бе сложила „ракета” (думата е от арабски произход и означава длан! ) на нашия хасковлия Григор. И докато я бе сложила, играта на нашия вървеше. Но вдигна Маша „ракетата“ и стана тя, каквато стана. Но дали Русия произвежда тенис ракети? Та такива ми ти работи с „великата” руска страна производителка! Приятен следобед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *