На добър час, госпожо министър!

Радой Галин

Дебатът в парламента около избора на Меглена Кунева за министър на образованието и науката ме остави без дъх. Показа ми, че все повече думите у нас са изпразнени от смисъл.

Опозицията представи Кунева като удобна шахматна пионка. Управляващите – като шахматна дама.

Консултации,%20Меглена%20Кунева,%20Радан%20Кънев%20и%20Божидар%20Лукарски
Меглена Кунева и Радан Кънев – обмисляне на поредния шахматен ход Снимка: Веселин Боришев

Вероятно, защото позициите върху голямата шахматна политическа дъска, които новата министърка е заемала, са наистина впечатляващи – от номенклатура в номенклатурния съвет по правата на човека към Секретариата на ЦК на БКП до съветник по правата на пътниците към еврокомисаря по транспорта, от автор на сценария на документалния филм „Истории за убийства” до еврокомисар по защита на европейските потребители,  от директор по правни въпроси на Министерския съвет до член на борда на директорите на чуждестранна банка, и разбира се – народен представител, министър по европейските въпроси и дори кандидат за президент.

И да не забравя:

партията „Демократи за силна България“ избра именно Меглена Кунева за коалиционен партньор, с който да създадат нова шахматна политическа дъска – реформаторския блок.

Ivan-Vazov-big-1
Иван Вазов и проф.Иван Шишманов – колеги на Меглена Кунева

На такава кариера – държавна, международна, партийна, бивши министри на просветата като Иван Вазов или професор Иван Шишманов, могат само почтително да свалят шапка.

Затова и очаквам гражданите да кажат: е сега, ако не се оправи образованието, никога няма да се оправи. Но става дума за други граждани, а не за Гражданския съвет на Реформаторския блок, който показа странна въздържаност пред такава безспорна шахматна дама. На добър час на новата министърка!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *