Преплетени, та чак оплетени

Алекс Данов

Трябва ли Висшия съдебен съвет да си подаде оставката? В Стрелча разбраха, че трябва. И във Враца вдянаха. Защото, за какъв Висш съдебен съвет става дума, когато в Пазарджик 15 съдии от отказаха да гледат мярката за неотклонение на бившия кмет на Стрелча обвинен в сексуално насилие над 16-годишно момиче. Отказват, защото….Те си знаят защо.

luvar_s_irina_bokova
Бокова и Евстатиев – зависимост с бъдеще

Но и насилникът се е подсигурил: щракнал се е на потрет с Ирина Бокова, паметник на генерал Жуков е издигнал. Ненагледен червен юнак.

Хората справедливо смятат, че липсата на ефективно правосъдие е резултат на това, че има преплитане между мафия и държава. Далавераджиите разполагат с огромен финансов ресурс, а държавните заплати на магистратите са мизерни. А между пълен или празен хладилник, всеки предпочита пълният.

Затова и Бойко Борисов, и Радан Кънев, и останалите реформатори или стабилизатори, трябва да знаят, че проблемите на съдебната система не са в буквите на закона. А в човека облечен в дрехите на закона – човекът с тогата, човекът съдия, прокурор, следовател, адвокат. Проблемът е в истината за явните и скрити зависимости у нас – роднински и партийно-номенклатурни, с корени в комунистическо време, другарски, градско-селски, във връзкарството по линия на бившите от ДС.

Проблемът е и в склонността на огромна част от българските граждани да се „уредят по другия начин” в живота. Защото по честният все не става. Проблемът е в пустата парица, която днес е наистина царица. Проблемът е в корупцията. И в страха от силните на деня – политици и бизнесмени. Не е работа на един премиер да говори за мафия и корупция. Неговата работа и работата на неговите министри е да няма мафия и корупция. Но…преплетени, та чак оплетени.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *