Друг път няма…

Александър Йорданов

InogoПрез 1988 г. под общата редакция на доктора на историческите науки Юрий Афанасиев  в Москва бе издаден сборник със статии със странното заглавие „ИНОГО НЕ ДАНО”.  Може да се преведе: няма друг начин, друго не ни е дадено, друго няма, друго не ни се полага, друго няма да има, друг път няма. Ставаше дума за т.нар. преустройство („перестройка”) разбирано по това време като: „гласност, демокрация, социализъм”.  И съветските учени, публицисти, хора на културата,  разсъждаваха, каква трябва да бъде и как да стане „перестройката”. Тези им разсъждения тогава излизаха в „Московские новосты“, „Огонёк“, „Литературная газета“… Разлиствам пожълтелите страници на тази поучителна книга. И с удоволствие откривам, че преди 27 години в Русия са разсъждавали много по-умно отколкото днес. Преди всичко тогава са говорили открито за собствената си трагедия при комунизма.  И са търсили изход към нещо друго чрез категорична раздяла с имперските и сталински практики, същите, които виждаме, че днес се възраждат в съвременна Русия. Впрочем гланият редактор на Ogonek-3JAN1988„Огоньок“ Виталий Коротич днес е повече от откровен: „В Америка аз видях държава, която се контролира от гражданите….Там почти е невъзможно нещо да откраднеш. А в Русия съветската власт никъде не се дяна. Тя си е тук. Ние живеем в общество създадено от чиновниците заради самите тях.“ Затова и ми се иска да припомня как са разсъждавали умните руснаци през 1988 г. и какво са искали от своето бъдеще. Със сигурност обаче това, което са желали не е това, което им се случва днес при управлението на „вожда и учителя” Владимир Путин. Нещо повече. Ако сравним разсъжденията им тогава с това, което днес наблюдаваме в Русия, убедено можем да твърдим, че ситуацията не се е променила (това е оптимистичната гледна точка)0 и дори се е влошила (реалистичната гледна точка). И така, ще припомня най-напред една статия на световноизвестния съветски учен, ядрен физик, Андрей Сахаров, арестуван и заточен през 1980 г. в затворения град Горки (днес Нижни Новгород) заради протеста му срещу нахлуването на съветската армия в Афганистан.  Статията е със заглавие „Неизбежността на преустройството“ и започва с показателното изречение:

„Нашето общество се оказа (не изведнъж, разбира се, а в резултат на сложен исторически процес) дълбоко болно.“ 

И продължава: „Симптомите на болестта – последният стадий на която получи определението „епоха на застоя”, са известни, в някаква степен разбираме и причините. На първо място  това е отсъствието на плурализъм в структурата на властта, в икономиката, в идеологията. С това тясно е свързана и бюрократизацията на целия живот на страната.  Всички нишки на управлението са концентрирани в ръцете на хора, притежаващи власттта по силата на длъжностите, които заемат в държавно-стопанския или в партийния апарат и те образуват особен социален бюрократичен слой…. Социалният портрет на епохата на 0_12ffb2_b7fabaa1_XXXLзастоя би бил непълен, ако не отбележим

колосалното развитие на различни форми на корупция, възникването на чисто мафиотски групи сраснали се с местният партиен и държавен апарат, на който конците му се дърпат отгоре.

В сталинско време робският труд на милиони затворници  гинещи в чудовищната система на Гулаг играеше съществена икономическа роля…Но тази система бе безчовечна и престъпна, но и неефективна. През последните години тази робовладелческа икономика съществено се намали, но все още от един до два милиона души се намират в лагерите.

Този лагерен свят е дъното на нашето общество.

Неговият ужас, сивата му  безпросветност отразяват дълбочината на социалната трагедия и нравствен упадък на нашия живот, подобно, както и трагедията в детските домове и колонии.

Що се отнася до КГБ през 70-те и 80-те години се наблюдава укрепване на тази организация.

Ролята й е нееднозначна. От една страна – безмилостни репресии срещу мислещите различно. Те бяха преследвани жестоко,  хвърляни в лагери, в затвори, в психиатрични болници. Много от тях загинаха.

Нима не съществуваше връзка между  КГБ и „терористичният интернационал” възникнал през 60-70 – те години? 

08f28488a6b40de9264bcfc24fb2b249В редица региони политиката на СССР обективно бе насочена към подкрепа на деструктивни сили (главно в Близкия изток). Особено трагично значение имаха действията на СССР в Афганистан. Загинаха близо 1 милион души, а от глад и епидемии – около 4 милиона, една четвърт от населението на тази страна.  Загинаха и много съветски войници. Участието на СССР в тази несправедлива война имаше за нас пагубни психологически и социални последствия. Събитията в Афганистан станаха главен източник на международно напрежение и недоверие, заплаха за мира в целия свят.  Афганистанската авантюра въплати сякаш цялата опасност и ирационалност на затвореното тоталитарно общество. Това бе и общата картина на безизходицата през 80-те години.

Но какво аз очаквам от преустройството.

downloadПреди всичко гласност, която трябва да създаде нов нравствен климат. Хората трябва да знаят истината и е необходимо да имат  възможността безпрепятствено да изразяват мислите си.  Развращаващата ни лъжа, лицемерието, мълчанието, трябва да си отидат веднъж и завинаги от нашия живот. Само вътрешно свободния човек може да бъде инициативен.

Друга, не по-малко важна основа за нравственото здраве на обществото, това е социалната справедливост.  Преустройството трябва да помогне за създаването на отворено общество като основно условие за морален живот и икономическо здраве на държавата, международно доверие и сигурност”.

709fd4036837e6d528f64556506940ae_bigАндрей Сахаров продъжава с разсъждения за една също дълго скривана истина, включително и днес в България:

„През май 1944 г. стотици хиляди кримски татари, главно деца, жени и старци, защото мъжете бяха на фронта, бяха по заповед на Сталин насилствено изселени от Крим. Изселването се осъществяваше с огромна жестокост.

Това „преселение на народите” бе едно от огромните престъпления на Сталин осъдено още през 50-те години. Почти всички изселени народи след това се завърнаха по своите родни места с няколко изключения – между тях са и кримските татари, които и до днес  без успех се опитват да се върнат в своята родина.

Да избегнем световна катастрофа, да съхраним цивилизацията и самият живот на планетата  –  това е  необходимост на съвременния етап на световната история.

Но това е възможно само в резултат на дълбоки геополитически, социално-икономически и идеологически изменения насочени към сближаване /конвергенция/ на капиталистическата и социалистическата системи и чрез отворено общество, при постигане на равенство между расите и народите не само в правен аспект, но и в икономическо, културно и социално отношение. Необходимо е ново мислене на човечеството!”

Това пише един световноизвестен руски учен преди близо 30 години. И то се оказва актуално и днес за Русия. Парадокс или спряло време? Прозрение или път назад? Какъв е изводът. В Русия перестройката не се случи. Наблюдаваме регрес, регрестройка, връщане назад в развитието, назадничавост, криза и на политиката, и на мисълта. Днес в Русия, за такива текстове като написаното от Сахаров някога, преследват, репресират и дори убиват. А и „терористичният интернационал“ продължава да действа, както вече се убеждава и Европа.

Очаквайте продължение….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *