Предизвестеният финал – праните гащи се развяха

Христо Марков    

downloadЗа сетен път се убеждавам колко е важно да ме четете внимателно – само преди няколко дни написах какъв ще е финалът на сагата „съдебна реформа”. Гласува Народното представителство и практически реформа няма и нямаше как да има, защото архитектониката на разположението на прокуратурата е такава – всевластна. Това много, много отдавна трябваше да го разберат и Христо Иванов, и Радан Кънев. И пак ще повторя:

БЕЗ НОВА КОНСТИТУЦИЯ НЕ МОЖЕ ДА ИМА НИКАКВА ПРОМЯНА В ОБЩЕСТВЕНИЯ ЖИВОТ! Точка.

VNS Izbor ZelevИскаше им се на реформаторите да влязат и в съдебната власт и щеше да е справедливо да имат представителство и там, много им се искаше, но с това мнозинство нямаше как да стане – тежестта им е само 23 гласа. Това е положението – моделът „КОЙ?” ще трябва да го търпим дотогава докато политиците ни не прочетат внимателно Конституцията, за да разберат, че тя не подлежи на промяна, а на подмян5а, защото по теорията на системния анализ една система не може да бъде променена при изначално погрешно зададена промяна. Тя може да бъде само сменена. Още преди година бе ясно, че това няма как да се случи, защото парламентарното представителство е такова каквото е – с всичките му там АБВ-та, БДЦ-а, Атаки и т.н. Просто и ясно е, въпреки че по едно време се събраха 180 подписа за промяната. Резултатът е такъв – това е положението! Праните гащи се развяха заради поначало грешно поставения приоритет.

Вместо усилията да бъдат насочени към свикване на Велико народно събрание за приемане на нова Конституция се употребиха гигантски мъки за хипотетични промени в основния закон. И в резултат прокуратурата стана още по-силна, за съжаление.

Искрено се надявам, че най-сетне ще се светнат политиците ни, че погрешната ни системна грешка може да се промени само с тотална промяна в самата система – нищо повече! Тъй че – да се надяваме, друго не ни остава.

(На основното изображение: част от народните представители от СДС обявили гладна стачка против приемането на конституцията през 1991 г. Прав в средата е авторът на статията Христо Марков).

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *