Полша – съветските паметници си отиват

68654998381436028968Продължава дипломатическата престрелка между Варшава и Москва. Поводът е поредното демонтиране на просъветски паметник в един полски град. На страницата на Министерството на външните работи на Русия отново се появява коментар на тема „руски паметници в Полша”. Според полското външно министерство тонът им показва, че „руската руската страна отбягва диалога и разбирането на нашите аргументи.”

Съветските паметници си отиват. Но защо? 

55a009e0e585f_pЗащото те символизират политическа и военна зависимост от СССР. Полската страна не посяга на индивидулни гробове, военни гробища и места, където са загинали съветски войници. Но същевременно обръща нимание, че съветски паметници са издигани на много места и те символизират наложената на страната политическа и военна зависимост от СССР. А  никой не би трябвало да издига и почита паметници на зависимоста.

Затова и Министерството на външните работи на Полша се обръща към Русия да прекрати незабавно „паметниковата истерия”, която не служи за изграждането на диалог и споразумение, а само изостря реториката и ескалира атмосферата в полско-руските отношения.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *