Турция свали руски бомбардировач

Петър Николов 

z19236902Q,Kadr_z_CNN_Turk_pokazujacy_trase_rosyjskich_samolotowТурската военна авиация свали руски бомбардировач СУ-24 нарушил въздушното пространство на Турция и НАТО в близост до границата със Сирия. Десетократно в рамките на пет минути пилотите на руския самолет са били предупреждавани за нарушението, което извършват.  Свалянето е осъществено от изтребители Ф-16, а руският самолет е паднал в непосредствена близост до селото Ямади в сирийска Латакия.  След известно колебание Москва потвърди за загубата, но продължава да отрича, че СУ-24 е нарушил въздушното пространство на Турция. Руското министерство на отбраната обяви, че най-вероятно самолетът е бил свален с изстрел от земята, когато се е намирал на 6 000 метра височина.

Пилотите са катапултирали. Според  турски източници те са паднали в зона контролирана от туркменски бунтовнически сили, които си сътрудничат с турската армия. Последната информация е, че един от пилотите е хванат жив, а другият е загинал.

Турция веднага е информирала страните от НАТО за инцидента, който може да се превърне в препъни камък за и без това твърде комплицираните отношения между Анкара и Москва. И май т.нар. „Турски поток“ няма да го бъде, както се спомина и „Южен поток“. Освен, ако руският президент не си сложи „перде“ на очите и не изплакне душа с чаша „крепкая“.

За първи път от създаването на НАТО самолет на страна членка сваля руски самолет.

Досега руските нарушения, главно във въздушното пространство на балтийските държави, са се разминавали само с вдигане под тревога на самолети на НАТО и отправени предупреждения. Сега инцидентът става в навечерието на планираната официална визита на руския външен министърputin-erdogan Cropped Сергей Лавров в Турция, като информацията е, че руската страна е отменила вече визитата. В същото време президентът на Русия Владимир Путин се намира в Техеран на среща на върха на страните износителки на природен газ и след подписване на указ за предоставяне на Иран на ядрени технологии. А само преди месец и половина Владимир Путин и турският президент Реджеп Ердоган позираха в сърдечно разбирателство по време на откриването на най-голямата Съборна джамия в Москва.

В специално обръщение руският президент определи случилото се като „удар в гърба” пропускайки факта, че многократно преди това Русия бе предупреждавана, че може да се стигне до подобен инцидент поради амбиц635838704231565077-EPA-IRAN-GAS-SUMMITията й на всяка цена да демонстрира безпардонно отношение към международната общност, която се противопоставя на ислямския тероризъм и сама да избира целите за атака. Сирийски бунтовници са споделили пред агенция  Associated Press, че именно те са стреляли по катапултиралите пилоти и са застреляли един от тях във въздуха. На записа, който бе разпространен от тях, се чува възклицанието: „Руски пилот!Аллах акбар!”, което коментаторите тълкуват като „радостно възклицание” и  доказателство, че най-вероятно руската авиация е атакувала преди това техни позиции, вместо позиции на Ислямска държава, което пък опровергава официалната руска пропаганда. Ако е обратното, то би трябвало да има по-скоро  израз на съжаление.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *