За границите на европейската солидарност

Петър Николов

2110080707
Снимка: БГНЕС

„За границите на европейската солидарност”: Забрави ли Европа Украйна и Гърция?”  С дебат на тази тема, във вторник в София, продължава Международната програма на Киевското биенале, 2015 –  „The School of Kiev”.  Дебатът се осъществява с подкрепата на програмата „Европа за гражданите”  на Европейската комисия и е част от международна серия от дебати (Барселона, Берлин, Братислава, Брюксел, Лондон, София и Варшава) върху предизвикателствата, на които са подложени европейските ценности и бъдещето на Европа. Участие в дискусията ще вземат: Татяна Журженко – политолог, директор на програмата „Украйна в Европейския диалог“ на Института за науките за човека във Виена, Гиоргос Мавракис – журналист и проф. Ивайло Дичев – писател и културолог . 

655-402-protest-gyrciia-germaniia
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Солидарността е ценност, която е ключова за европейския проект.  Същевременно в последните години наблюдаваме разгръщане на различни икономически, социални и политически кризи в Европа. Каква е съдбата на солидарността в динамичната европейска среда днес? Какво остава от нашата способност да съчувстваме на драмата на тези, които живеят в нашата „близка чужбина”? Способни ли сме все още да изпитваме истински интерес към това, което в действителност става в Украйна и Гърция? Как избираме накъде да насочим чувството си за солидарност? Липса на солидарност или сблъсък на солидарности към различни каузи наблюдаваме днес? На тези и още много близки въпроси дебатиращите ще търсят отговор и ще изложат  аргументи, които ще показват и доказват, защо е необходимо да не се затваряме само в своите вътрешни български проблеми.

Дебатът „За границите на европейската солидарност”: Забрави ли Европа Украйна и Гърция?”  ще се състои във вторник, 24 ноември 2015 година от 18:30 ч.  в Центъра за култруа и дебат „Червената къща“на ул. „Любен Каравелов“ 15 в столицата.

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *