Георги Мамалев: Стамболов много добре познава Русия и затова гледа на Запад

Image_4579137_126Хората се промениха, защото най-напред се промениха тези, които отговарят за това, какво да получи човек за своя труд. Нароиха се пишман бизнесмени и повечето са все от комунистическите, от номенклатурните среди. По-голямата част са със съмнителен произход на парите. Те са свикнали лесно да печелят, с далавера, с връзки, с подкупи. Когато се плячкосваше държавната собственост в България в първия ред бяха строени хората на БКП. И тогава партията раздаде пари и бизнеси на свои хора. И на хора от Държавна сигурност. Но те не могат да ръководят сериозно бизнеса. Те са формирани като ретроградни, учили са да разрушават капитализма, да му пречат. Тяхната работа е като дървено желязо.

Някои политици са фратювци

Не трябва да слагаме всички политици под общ знаменател. Политиците са като всички хора – има добри, има и лоши. Трябва да спорят, да се карат, ако щат, но да се начертаят 4-5 основни цели и позиции, които да не се променят от следващите, които ще вземат властта. Някои от днешните политици са фратювци.  Фратю е винаги революционно настроен, но само на думи: „Братя, въздухът трепери…“ Говорят, обещават, трепери въздухът от техните речи, но когато седнат в креслото на властта революцията приключва, всичко казано се забравя.

Идеята за европейско членство

018a25dec743dcb662a37e1301199228Идеята на СДС да станем членове на Европейския съюз по сила е равна на делото на Стамболов. Когато готвех тази роля аз изчетох почти всичко за него. И страшно се възмутих на тези, които тогава смятаха, че ако не обичаш „до безкрай“ Съветския съюз или Русия, значи не си честен, не си истински българин. Тогава разбрах, че Стамболов не мрази Русия. Стамболов много добре познава Русия и затова гледа на Запад.

Има ли днес носталгия по времето на социализма?

И тогава хората бяха недоволни. Но не смееха да си кажат. А на тези, които искат да се върне това време бих им казал – добре, ама заедно с празните магазини, с десетгодишното чакане за „Лада“, с по-скъпите коли на старо, с единствените първа и втора програма по телевизията, плюс една руска, с опашките за банани, и с корекомите, от които да си пазаруват само депутатите. Иначе говореното „да се върне“ е празно блеене.

мАМАЛЕВ_2Моята тревога

Задълбочават се религиозните конфликти между християни и мюсюлмани. Тероризмът влезе и в нашия дом. Нещата не вървят на хубаво. Има и друго. Изчезнаха ярките политици. Няма ги Рейгън, Буш, Кол, Тачър. Как да вярваш на безлични политици. Безличието и бездарието в политиката ме притесняват.

Раздяла с политическата романтика

chestvane_ilinden_2_avgustНие трябва да се разделим с политическата романтика спрямо Македония. Не трябва да ги подкрепяме безусловно. Защото те ни използват умело. Присвояват си историята ни, големите ни личности. Лично чух например глупостта, че Самуил бил от „запазен корен“ от рода на Александър Велики – глупости, глупости. Така руснаците навремето твърдяха, че светите Кирил и Методий са руски монаси. Не може да позволим на наш гръб някой да си създава история. Защото, ако македонците влязат с лъжите в Европейския съюз – с измислената история, с откраднатите герои, ще дойде ден, в който ще трябва ние да обясняваме в Европа кои сме и какви сме. И да се борим да си спасим някое парче от историята. Трябва да си пазим езика, литературата, песните, историята. Това е национално достойнство.

(Из интервю за в.”Демокрация”, 2013 г.)

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *