В НОЩТА НА СПРЯНОТО ВРЕМЕ

Александър Йорданов

На 28 октомври 1992 година 36–то Народно събрание гласува против вота на доверие поискан от министър-председателя на правителството на СДС Филип Димитров. Това и до днес остава една от „тъмните“ страници на българския демократичен преход. 

Моето мнение и тогава и днес е, че от комунистите не трябва да се иска „доверие“. Филип Димитров бе издигнат за министър –председател от СДС – тогава все още коалиция. Правителството бе подкрепено от ДПС без тази партия да иска министерски кресла. За кратко време ПГ на СДС,  на която бях председател и правителството, приехме закони и стартирахме процесите на реформи. Правителството на СДС бе атакувано остро не само „отвън“, но и „отвътре“. Постепенно се обтегнаха отношенията с профсъюза „Подкрепа“ и през лятото на 1992 г. за първи път КТ „Подкрепа“ и КНСБ организираха обща транспортна стачка, която парализира столицата. Преди това, на 4 февруари, структури на ДС, някои от които имаха достъп и до канцеларията на президента, организираха „активно мероприятие“ известно като аферата „Оня списък“.

Zelev DimitrovНа 11 и 12 април 1992 г. в София се проведе IV -та  национална конференция на СДС. Това бе последната конференция на която и д-р Ж.Желев, и Филип Димитров бяха заедно, а словата им – посрещнати и изпратени с ръкопляскания. Само четири месеца по-късно, по никое време – 30 август, президентът Желев се включи активно в първите редици на „опозицията“ и излезе с изключително тежки обвинения срещу кабинета – включително с тезата, че правителството е обявило война на всички.Това беше лъжа. Защото изместването на комунистическата номенклатура от нейните властови позиции  е всичко друго, но не и „война на всички“. Но съм запомнил тази конференция с недооценката на реалните опасности, които вече надвисваха над СДС и които само няколко месеца по-късно като лавина щяха да се стоварят върху нас. В обръщенията от трибуната на конференцията на председателя на парламента Стефан Савов и премиера Филип Димитров нямаше и намек за това, което подмолно се подготвяше. Демонстрираше се оптимизъм, който не отговаряше на реалността. Филип Димитров убедено твърдеше, че „пророкуванията за някаква нестабилност, за заложничество на СДС пред евентуални претенции на ДПС и пр. се оказаха празнословие, защото … интересите на двете формации са общи…и не съществуват никакви реални основания за конфликти помежду ни.” (Цит. по стенограмата на конференцията). В същия дух бе изказването и на Стефан Савов, който благодари на ДПС затова, че „винаги коректно, лоялно и без условия” изпълнява своите задължения. Дали това бе политическа слепота или наистина липса на информация, къде бяха в този момент „съветниците” на премиера, политическите анализатори, е вече твърде късно и да се пита, и да се отговаря. Единствено министърът на външните работи Стоян Ганев в изказването си обърна внимание на това, което представляваше реална опасност за младата българска демокрация – ролята на „тайните служби” от времето на комунистическия режим.

Ganev DimitrovГанев посочи, че тайните служби (бившата Държавна сигурност) практически остават извън контрола на правителството и парламента. Истината е, че само половин година преди 28 октомври 1992 г. ръководството на СДС не оценяваше опасностите пред управлението, съпротивата срещу него – видима и невидима, а изпълнителната власт твърде бавно реформираше държавната администрация, която с много свои действия или по-скоро с бездействието си, саботираше правителството.

Любопитното е, че атаката на Желев срещу кабинета дойде веднага след като такава атака предприеха от БСП. На 24 юли БСП внесе вот на недоверие за цялостната политика на правителството. В изявлението си месец по-късно на „Боянските ливади“ президентът Желев само повтори аргументите на комунистите. Формално БСП загуби вота. Нашето правителство бе подкрепено от 130 депутати – т.е. ПГ на СДС и ПГ на ДПС. Но нападките срещу кабинета не престанаха.  Особено активен бе главният редактор на вестник „Труд“ Тошо Тошев, както по-късно се оказа – агент „Бор“. Парадокс е,  че агент с псевдоним „Филип“ е един от тези, които убеждават президента Желев да атакува остро правителството на Филип Димитрв. Това е неговият медиен съветник Валентин Стоянов.
На 24 септември Стефан Савов си подаде оставката като председател на парламента.Преди това бе гласувано искане за недоверие към него. Гласуването показа, че Народното събрание не освобождава Савов като председател. Но той подаде оставка с аргумента, че е „спечелил само с един глас“ и това е неговият. Независимо от тази морална позиция, оставката на Савов бе изтълкувана от  прокомунистическата преса в смисъл, че СДС вече „пада“ от власт.
Следващ връх на атаката бе една пресконференция на директора на НРС генерал Бриго Аспарухов. Според кадровият служител на бившата ДС, съветникът на премиера Константин Мишев е водил „тайни преговори“ в Скопие за износ на оръжие, а по този начин се нарушава ембаргото на ООН за страните от бивша Югославия. Взех участие в последвалото съвещание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента на 2 октомври 1992 г., на което генерал Аспарухов с „половин уста“ помоли за извинение, но отново изтълкува казаното на съвещанието от премиера, като „доказателство“, че в „македонската афера“, е замесен самият Филип Димитров, тъй като той е знаел за действията на своя съветник.

На 20 октомври се проведе закрито заседание на парламента по въпроса за „оръжейната афера“. СДС отказа участие в това заседание.  Свидетел на това, какво се е случвало на закритото заседание на парламента е Николай Слатински. Той сподели, че ”В залата видях озверелите групи на БСП и на т.н. ”Ера-3”, също така и ехидните лица на депутатите на ДПС”. 

В тази ситуация Филип Димитров постъпи емоционално. Опита се да защити своя, на правителството и на  на СДС авторитет.  И поиска вот на доверие. Но дали това не бе политическа грешка, продиктувана от честни морални намерения. Защото атаките на противниците на демокрацията трябваше да се отминават с „демократично пренебрежение“. Това бе моето мнение тогава, същото е то и днес.  Филип Димитров се опита на шантажа да отговори с демократична процедура, характерна за страните с трайно установена демократична традиция. В нашите условия обаче това бе  все едно в разгара на „войната“ да искаш от противника да сложи оръжие и дори да те подкрепи – т.е. абсурд. В България битката за демокрация беше в разгара си. В нея министър-председателят вече веднъж бе подложен на процедурата по „недоверие“ и той получи парламентарна подкрепа. А това означаваше, че през следващите шест месеца не можеше да се внася ново искане за вот на недоверие. Затова и мнозина възприеха неговото лично настояване за „вот на доверие“  като предизвикване на съдбата.

kostov f.dimitrovНа 28 октомври 1992 г. следобед и късно вечерта в Народното събрание се проведоха дебатите по вота на доверие. Те не минаха без скандали. След това се проведе гласуването. 120 депутати отхвърлиха вота на доверие. 111 депутати подкрепиха Филип Димитров. Последва оставката. Сега като се връщам към тази тъмна страница си мисля, че недостатъчно осветлени остават много неща. Няма отговор въпросът защо правителството не внесе закон за разсекретяването на досиетата. Същевременно се ширеха слухове, че определени лица от СДС – включително премиера и министърът на вътрешните работи, а вероятно и други, са надникнали в „папките“ на депутатите. Подхвърляха се псевдоними. Внушаваше се тезата, че СДС е зависимо от ДПС , а там е „пълно с агенти“. Подхвърляха се имена на такива и от парламентарната група на СДС, и от министрите в кабинета. Впрочем, днешната Комисия по разсекретяване на досиетата не потвърди всички тогавашни подозрения. Но в онези драматични дни те ерозираха взаимоотношенията в коалицията СДС. И докато някои мятаха, че властта трябва да се държи „на всяка цена“, защото всеки ден работи за демокрацията, то в други среди, на които не беше чужд и премиера, се крояха сценарии за предсрочни избори. Така съветникът на премиера Константин Мишев  още през пролетта бе публикувал статия във в.“Демокрация“, в която развиваше тезата за предсрочни избори. И това се правеше едва на шестия месец от управлението на СДС. И пораждаше поредната лъжа, а именно, че СДС търси повод как само да се свали от власт. Тази лъжа се  експлоатира и до днес. От друга страна Иван Костов, като министър на финансите, убеждаваше Филип Димитров, че без сериозна парламентарна подкрепа няма да може да бъде приет бюджета за 1993 година. Всички тези обстоятелства очевидно са тласнали премиера към вземането на решението за „вот на доверие“. Мисля, че той е смятал, че дори и да не спечели вота на доверие, веднага след това ще се отиде на предсрочни избори. За съжаление приетата само година по-рано Конституция,  минираше пътя към такива избори.

Yordanov - BojadzievВечерта на 28 октомври 1992 г. времето бе „спряно“, за да се проведе гласуването. Правилникът на НС позволяваше това. Непосредствено преди гласуването, имах лоши предчувствия, че нещата ще се развият не така, както ги предвижда Филип Димитров. Споделих ги с него. В разговора участваше и Петър Бояджиев.  Предложихме „план Б”.  Отговорът на Филип беше в смисъл, че не иска „милостиня” и „каквото сабя покаже”.  Ясно ми е моралното послание на тази позиция, но не и нейният политически смисъл.  Разбира се, в този контекст могат да се подредят още много въпроси и неизяснени обстоятелства, които винаги ще опират поне до два въпроса. Първият е познатият:кой кой е в българската политика. Вторият е още по-ясен: кой спечели от моралните жестове на първия български демократичен премиер.  
Във всички случаи 28 октомври не беше „хубав ден за българската демокрация“. Беше лош, тъмен ден. А и най-важното решение, което предопредели трудната съдба на демокрацията в България, бедността и мизерията, икономическата катастрофа само няколко години по-късно, бе взето от депутатите от БСП и ДПС в нощна доба. А известно е, че нощта не ражда добри дела. Поне така е в политиката.

One thought on “В НОЩТА НА СПРЯНОТО ВРЕМЕ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *