Не може да бъде: свалиха руски хеликоптер!

Алекс Данов

93cddd996d927613b7d5f8a8e8dd9115Руски военен хеликотер Ми-25 с руски екипаж на борда е свален в небето над Сирия с ракета изстреляна от противотанков ракетен комплекс американско производство TOW. Информацията е от Руското министерство на отбраната. Загинали са пилотите Ряфагат Хабибуллин и Евгений Долгин  участвали във военните действия на страната на сирийската правителствена армия. Първоначално руската страна отричаше за загубата, за която най-напред е съобщено от телевизия „Ал-Джазира“.  Този начин на съобщаване на пораженията, които търпи руската армия в Сирия, стана обичайна практика. Първоначално се отрича, а след няколко дни се признава и „героите“ са наградени. Това е познатият от съветско време стил на прикриване на собствените загуби във военните конфикти, в които Русия участва. Неговото повторение днес показва, че нищо не се е променило в днешна Русия.

Първоначално представителят на авиобазата в Хмеймим е съобщил на журналисти, че „всички руски вертолети са изпълнили задачите си и благополучно са се прибрали без никакви загуби“. Но още в петък е било известно, че това е невярна информация. И което е още по-смущаващо, оказва се невярна и информацията, че руският военен хеликоптер е изпълнявал „тренировъчен полет“. Истината е, както пише вече и руското издание  «Ленты.ру», че полетът е имал за цел изпълнение на бойна задача.

С ракета от същия противоракетен комплекс през месец ноември 2015 година бе свален и хеликоптерът, с който руските военни се опитваха да спасят летецът на сваления от турските ВВС  руски самолет Су-24. Въпреки тоталния контрол върху информацията от страна на руското министерство на отбраната е известно, че от началото на руските военни действия в Сирия те са загубили минимум три хеликоптера. Първият,   Ми-28Н, се разби на 12 април в района на сирийския град Хомс, като и двамата летци загинаха. Първоначалната версия и тогава бе невярна: грешка на пилотите. По-късно, на 24 ноември 2015 г. по време на операцията по спасяване на екипажа на сваленият турските ВВС   руски самолет Су-24 бе унищожен и втори военен хеликоптер, като  загина руския морски пехотинец Александър Позинич.

Сегашната новина за свалянето на нов руски военен хеликоптер и за гибелта на неговите пилоти, идва на фона на официалната лъжа на Кремъл, че руската военна кампания в Сирия, която започна на 30 септември 2015 г., е приключила на 15 март тази година, когато руският президент  Владимир Путин издаде заповед за извеждане на руските войски и прекратяване на военната операция в Сирия. Истината е, че Русия продължава да участва във военни действия на територията на Сирия. Именно това разминаване между думи и дела има предвид международната общност, когато с право осъжда днешната агресивна руска политика. Защото как да се вярва и как да се развиват нормални отношения с държава, която едно говори, а прави точно обратното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *