Варшава/НАТО: няма свобода без солидарност

Анджей Желински,наш кореспондент във Варшава.

В престижния варшавски хотел Мариот завърши срещата на президента на САЩ Барак Обама с лидерите на Европейския съюз Доналд Туск и Жан Клод Юнкер. Последва пресконференция, на която президентът Обама подчерта, че никой няма интерес  от климат на враждебност. Всички, според него, искат Великобритания и ЕС да изработят нови отношения. Ситуацията, подчерта президентът на САЩ е „трудна, но не можем да си позволим да загубим тези постижения, които се съдържат в европейската интеграция.

Сигурността на Европа и Северна Америка  не може да се дели.

Според Барак Обама САЩ  са силно заинтересовани от съхраняването на демократична Европа: „Нашите стопанства са силно свързани. Сигурността на Европа и Северна Америка  не може да се дели. Европейските държави  са и ще останат наши най-близки съюзници и приятели.“  Президентът на САЩ благодари на лидерите на ЕС  за ангажирането в помоща за Афганистан. Същевременно подчерта, че САЩ са за

продължаване на  нашите санкции срещу Русия до момента на пълната реализация на задълженията произтичащи от договореностите постигнати в Минск.

Ще продължим, каза американския, президент, нашето сътрудничество, за да помогнем на Европа в увеличаване на енергийната сигурност. Ще продължим да представяме възможностите, които дава споразумението за свободна търговия между ЕС и САЩ.

В обръщението си президентът на ЕС ДОНАЛД ТУСК заяви, че

Няма свобода в Европа без атлантическа солидарност.

Затова е важно да се изпрати послание към цял свят: Британският Брекзит е само един инцидент, а не начало на процес. “ Който е против Америка, той е против Европа“ – подчерта Доналд Туск: „Който атакува ЕС  нанася щети и на Америка.“, защото  който взривява фундаментите на либералната демокрация, той еднакво атакува и свободата и демокрацията, и Европа и САЩ.

Според председателят на Европейската комисия  ЖАН КЛОД ЮНКЕР

САЩ и ЕС са стълбовете на световния ред.

Общата ни задача  е заедно да гарантираме сигурността и мира в Европа, в нашите страни и в целия свят.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *