След срещата ПУТИН-ЦИПРАС

Александър Йорданов
ВЪЗМОЖЕН ЛИ Е СЦЕНАРИЯТ ЗА ПРЕНАСОЧВАНЕ НА БЕЖАНЦИТЕ ОТ ГЪРЦИЯ КЪМ БЪЛГАРСКАТА ГРАНИЦА? И МОЖЕ ЛИ ТОВА ДА СТАНЕ В ПЕРИОД, КОГАТО У НАС СА И РУСКИТЕ „ТУРИСТИ“? КАКВО ОЩЕ СИ „КАЗАХА“ ВЛАДИМИР ПУТИН И АЛЕКСИС ЦИПРАС?
2110869095Дължината на българско-гръцката граница е 470 км, като 150 са относително лесни за преминаване. По протежението на границата няма ограда. В Гърция в момента има над 50 000 мигранти. Ясно е, че няма да останат там. Връщането им в Турция е възможно като резултат на постигнатите договорености между Анкара и Брюксел. Но в същата степен това връщане може да стане невъзможно, ако Анкара прецени, че решението турските граждани да почакат за желания от тях безвизов режим в ЕС, е обидно за полаганите от нея грижи за сдържането на бежанския поток.
Гърция няма интерес вече да насочва мигрантският поток към Република Македония.
И без това отношенията между двете държави са сериозно обтегнати. Същевременно интересът на руската политика не е да се дестабилизират държави извън ЕС и НАТО, а точно обратното – да се търси по всички линии дестабилизация в държави членки на ЕС и НАТО.
Стратегическият интерес на Русия е разпадането на Европейският съюз.
640x480_1436187972Това го знаят дори българските русофили. И то би открило възможност пред Русия да прави своя политика поотделно с всяка европейска държава. И много лесно по-слабите държави, с продажни политици, ще станат част от мечтаната от Кремъл нова зона на руско влияние. Гръцкият премиер Ципрас, който за да дойде на власт получи сериозни финансови инжекции от Русия, е много вероятно и сега да се опитва да „хитрува“.  Праща бежанците към България и получава едно финансово рамо от Москва. Защото е ясно, че два месеца преди президентските избори България ще навлезе в „процедура“ на силна партийна конфронтация. И евентуално нахлуване на бежанци в България през следващите няколко месеца и преди президентските избори ще постави в слаба позиция управляващата коалиция с проевропейска и натовска ориентация ПП „ГЕРБ“-Реформаторски блок. А точно отслабването на тези две политически сили е главната цел и на свързаните с Русия партии в България – БСП, АБВ, ДПС, Атака, както и на влиятелни промосковски кръгове от българското бизнес задкулисие.
При срещи в този формат, винаги се обменя информация и обсъждат отношенията на страната домакин със съседите.
0000192652-article3Сондира се мнение относно евентуални техни реакции на едни или други съвместни действия на разговарящите страни. В този смисъл неизбежно двамата събеседници Путин и Ципрас са разговаряли за съседите на Гърция: Турция, България, Македония, а защо не и за Албания и Сърбия. Естествено, информацията е оскъдна. Дано заловените днес първи близо 100 мигранти на българска територия от Гърция  се окажат само инцидент, но доколкото познаваме коварствата и на руската, и на гръцката, политика, както и популизмът, който тресе и Путин, и Ципрас, може да очакваме, че инцидентите ще зачестят с наближаването на президентските избори в България. Русия не е променила политиката си, а Гърция има интерес поне част от проблемите, с които се сблъсква, да се прехвърлят към съседна България.
Няколко са вече страните в Европейския съюз – Гърция, Унгария и Словакия са по-открояващите се,  които все по-очевидно играят по акордеона на Москва. Малко е да се каже, че това не е добре за Европейския съюз. По-важно е, че никак, ама никак, няма да бъде добре за европейските граждани, за българските европейски граждани. Защото започне ли  „всяка коза за своя крак“ да виси,  със сигурност животът ни ще се стъжни.

One thought on “След срещата ПУТИН-ЦИПРАС

  • май 29, 2016 at 1:27 pm
    Permalink

    Нищо чудно да има такъв сценарии. Да си припомним безочието и нахалството на гръцките селяндури през зимата, когато българските превозвачи бяха блокирани на границата и претърпяха загуби, а онези от Атина показаха арогантност и непукизъм към тези проблеми.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *