В Рим задържаха руски агент

Алекс Данов

09fe6e3070a79101acb44728767d1792В Рим сътрудници на специалните служби задържаха гражданин на Португалия в момент, в който предава секретни документи на НАТО на руски агент. Руският гражданин е също задържан.

Задържаният португалец е бил сътрудник на португалското разузнаване. Обвинен е в продажба на информация, която се отнася до НАТО и до ЕС.   Операцията по задържането е осъществена от португалските специални служби при съдействието на италианската полиция. Фредерико Карвалайо е задържан в момента на предаване на материалите на руския агент, който не е притежавал дипломатически имунитет. В дома на португалския гражданин в Лисабон са открити и други уличаващи го документи, както и големи суми.

655-402-oshte-ruski-shpioni-v-gruziiaТова е поредния случай на задържане на руски шпиони в Европа. Преди две години нашумя случаят със задържането на двама руски шпиони във Варшава, които са ползвали за сътрудничество полковник от полското министерство на отбраната и известен адвокат. Полковникът е отговарял за обществените поръчки за оръжейни доставки. В началото на април задържаха двама руски агенти в Истанбул. Периодично в Естония, Литва, Латвия, Грузия задържат руски шпиони.

Активизирането на руските разузнавателни клетки в Европа е ясен сигнал за антиевропейските и антинатовски действия на Кремъл. Прави се опит за максимално източване на информация от държавни институции и стимулиране на определени действия от лесно подкупни служители в администрацията. На този фон България изглежда като държава, в която руското разузнаване действа безпрепятствено. Доказателство е факта, че българските специални служби не могат да представят информация за задържани руски агенти на българска територия. Затова и все по-големи стават опасенията, особено в средите на НАТО, че общуването с българите трябва да се осъществява много внимателно, защото в страната информацията по посока на руски дипломати и лица служители на руските специални служби, изтича почти безпрепятствено. Същевременно продължава практиката на важни държавни и управленски постове да се издигат лица, които не скриват своите симпатии към руската антиевропейска политика. Издигането на Ирина Бокова за български кандидат за Генерален секретар на ООН, както и издигането преди това на известната социалистка с проруски убеждения Мая Манолова за Омбудсман на България, са особено тревожни в контекста на водената хибридна война на Русия срещу Европа.

Според шефът на Националното разузнаване на САЩ Джеймс Клепър  е необходимо да се анализира финансирането на европейските партии през последните десет години с цел да се установи имат ли общо руските служби за сигурност с предоставяне на финансови средства на партии и фондации целящи действия против политическата стабилност в държави от Европейския съюз. Обект на анализ ще бъдат действията на политически дейци и партии, които се обявяват срещу програмите за сигурност на НАТО и подкрепят монопола на руската енергетика в Европа.

Очевидно е, че във Вашингтон расте безпокойството  от опитите на Москва да разбива европейското единство, което би повлияло негативно на целите и задачите, които решава НАТО. Отслабването на европейското единство е стратегическа цел на Москва и нейната реализация  преминава през серия от провокации за отмяна на санкциите срещу Русия.

2 thoughts on “В Рим задържаха руски агент

 • май 25, 2016 at 4:13 pm
  Permalink

  Италианската полиция няма никаква информация за заловен руски шпионин в Италия .. Тази „новина“ е поредната партенка на екс-политика Йорданов

  Reply
  • май 26, 2016 at 12:02 pm
   Permalink

   Уважаема госпожо, имайте по-голямо доверие на нашето издание, за да бъдете винаги навреме информирана и да не задавате глупави въпроси,както и да не правите глупави коментари. Ето ви линк към публикация по същата тема в българското национално Дарик радио. https://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1578004

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *