Великденско послание на американски конгресмени

Анатолий Безсланов

Наш специален кореспондент в Москва

61055722Конгресмени от Камарата на представителите от Републиканската и Демократическата партии на САЩ, внесоха в навечерието на православния Великден важно законодателно предложение:

„Акт за стабилност и демокрация в Украйна“.

Това съобщава на своя сайт Комисията по международните въпроси на Долната камара на американския парламент.

Авторите на инициативата предлагат снемане на санкциите срещу Русия само след като американският президент представи пред Конгреса доказателства за „възстановяване на суверенитета на Украйна над Крим“. Или като втори вариант, ако спорната ситуация бъде разрешена в „рамките на международно правните процедури“ и правителството на Украйна признае това решение. Същевременно се предлага да се отхвърлят всякакви форми на признаване на полуостров Крим, на неговото въздушно пространство и териториални води като част от Русия.

Фактът, че конгресмени от двете влиятелни и намиращи се в предизборна президентска надпревара, партии са постигнали съгласие по това предложение, показва реалните настроения в американския Конгрес да не се правят никакви отстъпки от международното право по отношение на Русия. Реакцията на Кремъл се очаква непосредствено след Великденските празници, но каквото и да бъде тя, едва ли американските конгресмени ще оттеглят предложението си. Така 2016 година се очертава като година на нови санкции за Русия и особено критична за населението на полуостров Крим, което вече изпитва несгодите от незаконното руско анексиране.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *