Русия остави 26 миньори да умрат

Христо Марков

007Град Воркута се намира зад полярния кръг на територията на федеративна република Коми. Населението е около 60 000 души. Зимата продължава 8 месеца, а през декември и януари температурите често достигат до минус 60 градуса. Селището се основава през 1936 год. от геолози и става град през 1943 год. По това време там са открити огромни залежи от каменни въглища. И досега основният поминък е добива на въглища – типично миньорско селище. Забележителното е, че преди 10 год. до Воркута няма автомобилен път и всякакъв транспорт се изчерпва с железопътните връзки. Основната забележителност в града е огромният концентрационен лагер за враговете на съветската власт, който през 50-те год. на 20 век достига до над 70 000 лагеристи, докато градът не надхвърля 60 000 души. След смъртта на Сталин, в средата на 50-те год. във Воркутския лагер избухва бунт. Хиляди затворници обявяват неподчинение. В историята на Русия бунтът е известен като „Воркутинско въстание”, въпреки че лагеристите не са имали оръжие. В крайна сметка съветската власт освобождава само криминалните лагеристи. И досега множество от жителите на града са наследници именно на тези лагеристи.big_77083af6f5570196404990baadc13250arkhipelag

            Миналия четвъртък в мината „Северная” избухна газ гризу на дълбочина около 800 метра. Под земята са се намирали 110 миньори.

Четирима загиват веднага, а 26 са затрупани под земята. За трагедията руските медии съобщават едва 24 часа по-късно – нещо типично за руската пропагандна машина.  Изгубих доста време докато открия по-изчерпателна информация за трагедията. Дали са предприети веднага спасителни операции не е ясно, но в неделя ръководството на мината съобщава, че шансовете на 26-имата са минимални. В същото време тогава се разбира, че са избухнали още няколко взрива под земята, за което също се мълчи в официалните руски медии. В понеделник, в специално съобщение е оповестено, че спасителните действия са преустановени. Просто затрупаните хора са отписани.

        3b560ff94a7585082d826a9b7ac2bd6b    Министърът на здравеопазването на Коми Дмитрий Березин заяви, че в болницата в гр. Воркута се намират девет пострадали в резултат на взрива в мината. Двама в тежко състояние, четирима със средни по тежест травми и петима на амбулаторно лечение. Това съобщава Газета.ру. В сайта на градската администрация ни известяват, че ще се проведе панихида за загиналите миньори и се приканват гражданите да посетят помена. Нито дума за броя на загиналите, за това колко души са затрупани на около един километър под земята. В едни съобщения става дума за 36 миньори, в други за 26, в трети за значително повече, но така или иначе мълчанието и неяснотата остават някъде там, зад полярния кръг. РИА Новости съобщи, че загиналите са 41 човека и поради изключително лошите условия са преустановени спасителните операции. В крайна сметка става дума за цената на човешкия живот в Русия. Там по традиция всяка авария се крие поне 24 часа докато се уеднаквят съобщенията и се нагодят към официалната версия и също традиционно спасителните операции се провеждат формално, за да не се разпиляват ресурси и техника. Спомнете си само трагедията с подводницата „Курск” и информационната мъгла, която продължи около седмица, докато накрая всички подводничари загинаха.

             А сега да погледнем как е в белите страни.

zx980_976944Само един пример. На 5 август 2010 год. в мината „Сан Хосе” в Чили също избухна газ гризу и под земята останаха 33 миньори. На същата дълбочина като тези във Воркута.  Чилийците веднага започнаха спасителни операции не жалеха средства – осигуриха на миньорите достъп до свеж въздух, по специална тръба им спускаха вода и храна. Дори им осигуриха видео-връзка с роднините и близките на повърхността на земята. Методично изградиха съоръжение, с което на 13 октомври всичките 33 миньори бяха спасени. Цели 69 дни държавата Чили направи всичко възможно да спаси своите работници и успя, защото така се прави в белите държави, където се цени преди всичко всеки един човешки живот. Просто страната има технологична и институционална култура да реагира адекватно, да постави цената на човешкия живот над всичко.

            А в Русия…

          vorkuta-crosses-2  Неизвестен брой миньори, но при всички случаи поне 26, бяха отписани на втория ден от трагедията и дори близките им няма да могат да се простят с тях. Вероятно една част от тях са наследници на лагеристите, които през 1953 год. са имали мъжеството и смелостта да се опълчат срещу болшевишкия терор, който ги е захвърлил на края на земята. Но просто в Русия това няма значение. В сайтовете и информационните масиви може да намерите съобщения, че работата и производството в мината „Северная” може да бъдат възстановени след около 12 месеца. И толкова.

            Е, при това отношение към човешкия живот, няма как Русия да е цивилизована държава и това си е, колкото и путинофилите да я превъзнасят и се прехласват пред нейната сила и мощ. Но има човешки стандарти, които не са познати по онези ширини, без значение дали отвъд или отсам полярния кръг.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *