Русия щедро се отплаща на убийците на Левски

Георги Георгиев

graf-IgnatievПо настояване на руския посланик в Цариград Граф Николай Игнатиев в състава на съда, който трябва да съди Васил Левски са включени  и българи. Целта е ясна – обезглавяване на национално-освободително движение и подчиняването му на целите на имперската дипломация. Българите, които трябва да съдят и осъждат Васил Левски са:

хаджи Иванчо Хадживеличков Пенчович член на държавния съвет към империята.
Мито Панов Каймакчийски – член на ръководството на българската църковно-училищна община
Хаджи Мануил(Мано) Стоянов – член на софийският меджлис
Петър(Пешо) Тодоров – Желявеца, член на Софийският меджлис.

250px-Ivan_Hadzhipenchovich_Tsarigrad
Хаджи Иванчо Пенчович

Писал съм за ролята на граф Николай Игнатиев при организирането и обявяването на схизма против Българската църква от руската църква и Вселенската патриаршия през 1872 г. с цел да спре единението на българската нация. Той е втория поред руски консул (наричан в Цариград „вицеимператор“ заради огромното си влияние над Султана!) , който изисква от османските власти заточение за българските владици. Първото заточение го изисква още през 1860 г. предишният руски консул княз Лобанов.

kasapite4
Хаджи Мануил (Мано) Стоянов
Petar_Zheliavetsa_medium
Петър Тодоров – Желявеца

Османските власти отстъпват пред граф Игнатиев и на 21 януари 1872 г. българските владици са заточени в Измир. Българската общоност в Цариград се вдига на протестно шествие срещу Високата порта. Над 3000 българи се събират на този протест. Великият везир Махмуд Недим паша приема Петко Р Славейков и Тодор Икономов като представители на шествието, изслушва ги и обещава, че  владиците ще бъдат освободени. Махмуд Недим паша, един от малцината прозорливи османски държавници, удържа дадената дума: на 30 януари владиците са върнати в Цариград.
Само месец по-късно граф Игнатиев след среща със султана успява да отстрани Махмуд Недим паша от поста му. В тази публикация давам гласност на един документ, от който става ясно как руските господари на България непосредствено след „освобождението“ награждават верните си мекерета.

Това е заповедта, с която  княз Дондуков  назначава хаджи Иванчо Пенчович – осъдил Левски на смърт, за член на Висшия съдебен състав в България на 8 май 1879 г.

1

23

Текста публикуваме от личната страница на автора: http://istinata.bg

3 thoughts on “Русия щедро се отплаща на убийците на Левски

 • февруари 20, 2016 at 7:57 pm
  Permalink

  Митове и реалност.

  Reply
 • февруари 22, 2016 at 1:10 am
  Permalink

  Левски го съдят турски кадии/съдии/ ! това, че са сложили за кадем нямащи нищо общо със съда българи, въобще не значи , че са убийци….както се е изрепчило вестничето Век21 Мед ви капе на сърцето като плюете всичко българско хамерикански слуги ! Иванчо Хаджипенчович съвсем не е назначен заради „убийството“ на Левски, а защото е бил руски разузнавач /шпионин/ . Естествено, че няма никъде да се тръби това !

  Reply
  • февруари 22, 2016 at 11:47 am
   Permalink

   Уважаема г-жо Добрева, твърдението Ви, че Иванчо Хаджи Пенчович е бил „руски разузнавач/шпионин/“ представлява интерес за нас и за всички българи. Интересуваме се как османската власт го е допуснала до най-високи позиции. Ще Ви бъдем благодарни, ако ни предоставите съответните документи/доказателства. Колкото и малко да е „вестничето“ „Век 21 прес“ все пак сте го забелязали. Следователно не е толкова „малко“ щом дори „наша Станка“ го е забелязала!

   Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *