Циреят „Южен поток”

Петър Николов 

photo_verybig_24401Работата по проекта „Южен поток“ ще бъде възстановена през следващите няколко седмици. Това съобщава руската информационна агенция ТАСС. И допълва, че българският министър-председател Бойко Борисов вече е получил информация за новите планове на Москва. Ако оставим настрани въпроса, че българските медии се информират вече не от пресцентъра на правителството, а директно от ТАСС, то става ясно, че циреят „Южен поток” отново е гноясъл яко и отново ни се пробутва като зараза. Ако не беше така, едва ли ТАСС щеше да „информира”.

Цитират се анонимни „руски правителствени източници”,

според които идеята за възраждането на скоропочиналия проект е в резултат на „рязкото влошаване на отношенията на Русия с Турция”, както и „буксуването” на руско-китайския проект за газопровод „Силата на Сибир”.  И веднага започват спекулациите. Сега „циреят” щял да бъде съобразен  с „изискванията на ЕС” и с „идеята за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“.  Ами като е било толкова „просто” да се „съобрази” защо не се бе „съобразил”  този  гноясъл икономически цирей преди да започнат прегръдките и целувките между Путин и Ердоган?

putin-erdogan CroppedОт самото си начало проектът „Южен поток” е антиевропейски и антибългарски проект

Целите му са международно вредни.  Първо, защото се опитва по най-гаден начин да заобиколи и неутрализира пътя на газа през Украйна и така да даде възможност на Русия постоянно да рекетира и политически да манипулира своя съсед. И второ,  защото цели да постави Европа в по-голяма зависимост от внос на природен газ от Русия.

Целта на европейските държави е не да увеличават зависимостта си от природните ресурси на Русия, а да я намаляват.

Така в периода само за 10 години – от 2002 до 2012 г. тази зависимост е спаднала почти с 1/3 – от 45,2% на 32%.  И това по никакъв начин не се е отразило негативно на европейската икономика. Точно обратното. Направило е така, че Русия е принудена да продава своите количества газ на европейските държави на по-ниски цени. тръби-южен-потокЕдинствено  България продължава да бъде почти 94% зависима от вноса на руски газ. Което е доказателство за лоша национална политика, неотчитаща интересите на българските граждани. Политика, която продължава и чието решение не е и т.н. балкански хъб „Балкан”  независимо от комбинациите, които би предложил Газпром. Доставките на руски газ за хъба не би трябвало да заобикалят Украйна и в този смисъл „Балкан“ може да се „пълни” и с газ, който стига до България през Украйна. Защото стратегическият интерес на България е и Украйна постепенно да се интегрира в Европейския съюз, както и в НАТО, за да се разширят възможностите пред българския бизнес в източна посока при благоприятните условия, които днес имаме в бизнеса си в западна посока.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *