Македонската „кървава Коледа“

5
Лазар Колишевски
1
Михайло Апостолски

Александър Йорданов 
Преди 70 години, на 7 януари 1945 г. във Вардарска Македония са избити без съд и присъда 1200 българи. Престъплението остава в историята като македонската „кървава Коледа“. Убийствата са извършени от комунистически функционери обладани от маниакалната идея чрез терор да създадат нова нация – македонската, като унищожат българското самосъзнание на македонския народ. Списъците за убийствата са подготвени от Лазар Колишевски, който затова си дело е възнаграден с поста на министър-председател на Социалистическа република Македония и става идеолог на македонизма, една доктрина, която е антибългаризъм в постоянно действие.86076-01-Makedoniq-bezhanci Целта на масовите убийства на българи, чийто връх е на 7 януари,  е да се всее страх и заличи българското самосъзнание, българската история, на Македония. Репресиите се ръководят от пратениците на югославския лидер Йосиф Броз Тито – Светозар Вукманович-Темпо, Михайло Апостолски и от споменатия вече Колишевски.

2
Светозар Вукманович-Темпо

Избити са общо 23 000 българи, а други 130 000 са изселени и заточени в концлагери. Телата на много от избитите са хвърлени в Преспанското езеро. Във Велес са закопани зад черквата „Свети Спас“ и край Пуста кула. В Скопие на централния площад са избити 100 души, а около 900 по-късно умират от мъчения в скопската крепост. Масово са избивани кметове, свещеници, учители, земеделски стопани. Нечуваните жестокости започват от казармите в Скопие и Щип. По заповед на Лазар Колишевски в Скопие са разстреляни 70 български офицери.

4
Георги Димитров се прегръща с инициатора на убийствата на македонските българи – югославският лидер Йосип Броз Тито

kaleskopjeЗатова помнете! И ако пътувате в Македония  не забравяйте, че тази земя е напоена с кръвта на хиляди българи избивани не само в османско време, но и във времето, когато по заповед на Москва се налага античовешкия „комунистически строй“. Тези престъпления са по-жестоки от Баташкото клане. В Батак и Перущица убийците са с чужда вяра. В Скопие, поне на думи, са от нашата, християнска, вяра. Но нима тези убийци са били християни? Не. И това трябва ясно да са каже точно навръх Коледа в Македония. За да знаят днешните млади в Македония, че създаването на тяхната държава е започнало с престъпления срещу изконно човешко право. И не е достатъчно поръчителите и изпълнителите на убийствата да бъдат наречени безбожници. Те са просто престъпници и няма значение, какви постове са заемали в държавното управление на Югославия, Македония или България. Затова и за тях не може да има, и не трябва да има „смекчаващи вината обстоятелства“. Македонските българи са избивани само защото са останали верни на своя български корен. Затова, стъпите ли на централния площад в Скопие или на скопското Кале, достигнете ли  брега на Преспанското или на Охридското езеро, помълчете за миг, положете цвете в израз на преклонение пред неживяните животи и пред чутовното родолюбие!

One thought on “Македонската „кървава Коледа“

  • май 4, 2016 at 8:53 pm
    Permalink

    А може ли дадете и едно име от тези 23 000/ 130 000 българи?
    много некомпетентна статия….

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *