Предколедни очаквания в Македония

Даниел Александров 

326458562223cccd3a3e2b3fe8b631d0Република Македония е в очакване на Рождество Христово. И само седмица по-късно страната ще има служебно правителство, създаването на което бе договорено между лидерите на парламентарно представените партии и представителите на международната общност. Очаква се премиера Никола Груевски да подаде оставка, като  сам той заяви днес, че няма да отлага формирането на новото правителство.

gruevski_pismo_nato_g copyСпоред договорът подписан между политическите сили, както и според изборния закон, не е предвидена точна дата за подаване на оставката.  Използвана е формулата: „в съответно време, за да се осигури възможност новото правитесгво да положи клетва на 15 януари 2016 г.” Предвидено е предсрочните парламентарни избори да се проведат на 24 април 2016 г. Новото служебно правителство трябва да има премиер от най-голямата парламентарна партия, а  това е ВМРО – ДПМНЕ, чийто лидер е сегашният премиер на страната. Според лидерът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети най-вероятно е Груевски да подаде оставка на 10  януари.

След коледните празници в Македония се очаква да пристигне еврокомисарят Йоханес Хан, който трябва лично да проследи реализацията на постигнатите договорености.

Така съседна Република Македония навлиза в турбулентен политически цикъл, който още повече я отдалечава от европейската интеграция, а пропуснатото време се компенсира с псевдопатриотизъм и куриозна антикизация. Все повече стават и гласовете в Македония, които смятат, че забавянето на евроинтеграционните процеси на страната е свързано с намеренията на политическите кръгове в Белград и особено в Москва, които нямат интерес малката балканска държава да постигне членство в Европейския съюз или поне това не трябва да се случи преди такова членство да е постигнал „големият съсед” – Република Сърбия.

297715a
Любчо Георгиевски и Иван Костов – 1999 г. Фото: Николай Дончев ndonchev@ standartnews.com

Същевременно приближаването на македонската Коледа е повод българите да си припомнят за „Кървавата коледа“ на 1945 г., когато в Македония са разстреляни близо 1200 македонски българи само заради своето българско самосъзнание, а общо в комунистическите репресии срещу българското население в Македония в този период са избити 23 000 македонски българи и над 100 000 са изселени и въдворени в концлагери на Югославия. За тези престъпления, които имат характер на геноцид срещу коренното население на Република Македония, властта в Скопие все още не е поднесла официално извинение позовавайки се на сключеното през 1999 г. двустранно споразумение, според което между двете страни няма спорни и нерешени въпроси. Споразумението тогава бе подписано от премиерите Иван Костов и Любчо Георгиевски, но и досега остават  без резултат опитите да се подпише междудържавен договор, който да постави двустранните отношения на истинска принципна основа. Очакването на официално извинение, тъй като днешна Република Македония определя себе си като наследник на СР Македония, чийто първи премиер е организаторът на убийствата Лазар Колишевски, не е нито „спорен”или „нерешим” въпрос, а проява на елементарна политическа и европейска култура, каквато трябва да бъде културата на общуване между две съседни държави, които преследват поне на думи общи цели и споделят общи ценности.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *