Хибридната война: Газпром атакува

Петър Николов

articleРуският „Газпром Експорт” и българо-руското дружество „Овергаз” са на път да осъществят („без да искат“!) поредната руска провокация срещу българските граждани. „Овергаз“ дължи огромни суми на руския доставчик и той спира от 1 януари доставките за българо-руската фирма, която пласира газа до 200 000 крайни битови потребители в България. Новината накара премиерът Бойко Борисов да свика спешно съвещание на шефовете на българската енергетика. Любопитно е, че писмото на „Газпром Екпорт“ е получено в „Булгартрансгаз“ – фирмата, която осигурява тръбите за газа с копие до Сашо Дончев, собственик на „Овергаз Инк АД“ и посредник на газовите доставки от руския „Газпром“.

В сайта на „Овергаз” четем: „Овергаз Инк.“ АД е акционерно дружество с капитал 50 милиона лева, в което участие имат „Овергаз Холдинг“ АД (50%), ОАО „Газпром (0,49%) и ООО „Газпром експорт“ (49,51%). На 18 т.м. в.”Капитал” информира за дълго подготвяна раздяла между основните акционери, тъй като „Овергаз” „вече не е газпромовският фаворит у нас”. Но дори и да е така, въпросът дали става дума за координирана „новогодишна” акция на руски доставчик и българо-руски посредник, е необходимо да се изясни. Защото едно от основните правила за водене на хибридна война е „грижата” постоянно да се създават проблеми на държавата срещу която се воюва, като във „военните действия” участват, както „външни”,  така и „вътрешни” сили – ако приемем „Газпром Експорт“ за външна сила, а „Овергаз Инк“ АД – за вътрешна такава.

Според Жаклен Коен, изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг,  „ако „Овергаз“ не доставя газ на своите потребители след 1 януари то КЕВР трябва да постъпи към отнемане на лиценза на посредника Сашо Дончев.“ И допълва:  „Ние чакаме писмото на „Овергаз“.

Image_5204842_126Само преди няколко дни  „Овергаз”  пожела на своите клиенти и на всички български граждани новата година  да им „донесе поне 2016 творчески вдъхновения и добри новини”,както и „безброй усмивки”.   Сега става ясно, че „вдъхновенията и добрите новини” ще засегнат 200 000 български семейства, а усмивките ще се превърнат в горчиви гримаси.

След активното мероприятие „Доган родолюбецът” сега хибридната война ни сервира  „2016 вдъхновения”.  Остава да научим само дали отново държавата ще покрие неплатените от „Овергаз” на „Газпром-Експорт” милиони, както покри кражбата от КТБ.  Като казвам държавата, разбирам българските данъкоплатци. Защото, държавата това сме ние, поне според хартията на Конституцията.  Така че би трябвало истината да излезе наяве. А засега ситуацията е част от хибридната война на Русия срещу България: една българо-руска фирма дължи на друга руска фирма едни пари, а българският днъкоплатец го подготвят да ги плати два пъти (дано само два пъти!). Веднъж, когато е купувал газа от „Овергаз“ и втори път, когато държавата ще трябва да „урегулира” спешно отношенията между двете дъщерно-дружески фирми.

2 thoughts on “Хибридната война: Газпром атакува

 • декември 31, 2015 at 3:28 pm
  Permalink

  След години провокации на Русия. Това е най дребното което може да се очаква . Може де се поиска помош от Турският Султан (Ердоган )

  Reply
 • януари 1, 2016 at 12:05 am
  Permalink

  Не знам дали вътрешните събития са случайни съвпадения с газта,но знам,че поклони“след дъж -качулка“,не помагат!Те дори влошават положението и внушават,че сме по-достъпни за този ,на когото се кланяме.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *