Разцепление в Реформаторския блок или промяна в Конституцията

618x346

Александър Йорданов

Ще се разцепи ли Реформаторския блок след днешното гласуване на промени в Конституцията? Това е основният политически въпрос, който стои открит зад днешното парламентарно заседание.  Разделянето на ВСС на две е промяната, която би създала по-добра среда за функциониране на съдебната система и на контрол върху съда и прокуратурата. Според председателят на ПГ на Реформаторския блог и лидер на ДСБ Радан Кънев това е „най-важният дебат в българския парламент от времето на дебата за допускане на  самолети на НАТО през въздушното ни пространство през 1999г.   Според Кънев дискусията ще бъде за контрола и баланса между властите и институциите, защото „преход” в системата на правосъдието не се състоя….” От голямо значение е и дебатът за ефективността на прокуратурата и свръхконцентрацията на власт в нея. Кънев е песимист и смята, че независимо от постигнатия през месец юли „сериозен компромис”, то този дебат е „предварително загубен”.

Логичният изход от създадената ситуация е или приемане на промените в Конституцията така, както те бяха гласувани на първо четене или преразглеждане на „доверието” в рамките на управляващата коалиция.

В периода на прехода не веднъж се е стигало до драматични разцепления и конфликти в демократичната общност. Така още при приемането на новата българска конституция от Седмото Велико народно събрание 39 народни представители от СДС подкрепени от ръководството на коалицията СДС  се обявиха против безконтролността на съдебната власт и поискаха национален референдум, с който тя да бъде приета. Проведоха и гладна стачка отстоявайки това искане. Двадесет и пет години по-късно парламентът е изправен пред същата дилема, която тогава доведе до разцепление в СДС и формиране на т.нар. СДС-та с тирета – СДС-център и СДС-либерали.

В контекста на сегашния дебат може да се очаква разцепление в Реформаторския блок, оставка на министъра на правосъдието, преминаване на депутати от ДСБ в блока на опозицията и оттегляне на подкрепата за правителството. Дали ще сте стигне до тази крачка зависи от гласуването в Парламента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *