НАШИЯТ СЪЮЗ СЕ РАЗШИРЯВА

Алекс Данов

481Черна гора ще стане 29-тия член на НАТО. Съгласие за това дадоха шефовете на дипломациите на страните членки на НАТО.  Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг определи това решение като „историческо“. Гражданите на Черна гора приемат новината със смесени чувства. Но няма съмнение, че тя означава гаранция за националната сигурност, нещо което е особено важно в тези смутни времена. Почти веднага дежурният коментатор на добрите новини от Запад – руският външен министър Сергей Лавров, нарече решението ПРОВОКАЦИЯ.

Изречен от професионален дипломат, този израз е меко казано недипломатичен, издава нервност и безсилна злоба. Защото не е работа на Русия да се меси във вътрешните работи на други народи и правителства. Самата тя си има достатъчно вътрешни проблеми, има си и огромна територия, има си народи на тази територия и би било добре да се съсредоточи върху техния живот, проблеми, желания. Нека за чуждите народи мислят техните си политици.

Всъщност Русия многократно досега е отправяла закани срещу разширяването на НАТО. И нищо. Въздух под налягане.  Само за 15 години НАТО се разшири с 11 държави. А мераклии има още.  Лавров обаче смята, че разширяването на НАТО „носи потенциална конфронтация”. И къде видя тази конфронтация руският „мъдрец”? Нима може да се изтъкне една нормална причина, поради която Русия продължава да си бута гагата в балканските дела? И защо Черна гора да не бъде в НАТО след като в този съюз са държави, които са на хвърлей разстояние от Подгорица – Албания, Гърция, Хърватия, Словения, България, че дори Унгария и Румъния. А Русия е през девет земи в десета. Явно се е объркал нещо Сергей Лавров, не е в час, както биха казали младите днес.

В отговор на нескопосното изказване на Лавров, министърът на външните работи на Черна гора, Игор Лукшич заяви: „Това е велик ден за моята страна, която заслужи сама това.”  И Лавров млъкна. Според сериозните анализатори, Русия още от лятото е започнала хибридна война срещу Черна гора. Следователно не са случайни изтървани думите на президента на страната Мило Джуканович, според когото: „зад протестите срещу правителството най-вероятно стои Русия, която не е съгласна с разширението на НАТО”. Разбира се, мнението на Русия се взема за сведение, но животът продължава и без това мнение…И НАТО ще се разширява. Всеки народ трябва сам да избира бъдещето си. Русия не може да бъде световна спирачка на народите. Мина това време. Факт!

(Основно изображение:Virginia Mayo (AP Photo/Virginia Mayo)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *