Анексираният Крим остана без електричество

Алекс Данов 

fullВсички населени места в анексирания от Русия украински полуостров Крим  са  останали без електричество.  Това съобщава Информационна агенция „Фокус“, позовавайки се на директора на компанията „Крименерго“ Виктор Плакида и на регионалното управление на министерството на извънредните ситуации на Русия.  Като причина се отбелязват серията от партизански акции на територията на Херсонска област, при които са взривени стълбове за пренос на електричество към Крим.  А причината за тези действия е несъгласието на украинското общество с незаконната окупация на част от националната територия на страната. Анексираният от Русия Крим продължава да разчита единствено на доставката на електроенергия от Украйна.  Задействаните резервни източници на електроснабдяване,  включително мобилните генератори и електростанциите, са в състояние да захранят едва 50% от необходимите обекти. Особено тревожно е положението в болниците.

Във връзка с изключването на електроенергията в Република Крим е въведено  извънредно положение, с решение на ръководителя на правителството. Във връзка с това всички подразделения на министерството на извънредните ситуации са приведени в готовност“, цитира Информационна агенция Фокус, заместник-началникът на регионалното управление на руското министерство на извънредните ситуации Алексей Фридман.

zhitelej-dvuh-rajonov-kryma-ostavjat-bez-sveta-2014-11-13-12-42-22_1Близо 2 милиона души са останали без електричество се посочва в съобщение на руското министерество на енергетиката.  Средствата за информация, които също са преминали на автономно захранване, съощават, че и руският Черномоски флот в Севастопол е включен към резервните източници на електрозахранване.  Така окупаторите на полуострова ползват изградените от Украинската държава резервни мощности със самочувствието на новите господари.  Водена, както винаги от хуманни съображения, въпреки жертвите и разрушенията в резултат на руската военна агресия, Украйна се ангажира да реши проблема с отстраняване на повредите по линиите за подаване на електроенергия към Крим  в следващите две денонощия.  А според експертите Русия в следващите 10 години няма да е в състояние да организира нормална алтернативна схема на електроснабдяване на Крим  и не само поради необходимостта да се инвестират милиарди рубли, но и защото межднародната общност категорично не приема анексирането на полуострова и  разширява санкциите срещу Кремъл. Допълнително руският бюджет се изпразва от огромните разходи, които Русия прави за участие в антитерористичната операция срещу ислямските групировки, но и за подкрепата на режима на Башар Асад в Сирия.

One thought on “Анексираният Крим остана без електричество