Газета.ру  за Ислямска държава

Александър Йорданов 

c3a7514c2e91499db3b47287b820120eРуското интернет издание Газета.ру  дава гласност на изявлението на американския президент Барак Обама направено на срещата на държавните глави на страните от Азиатско-Тихоокеанското икономическо сътрудничество. Обама е споделил, че очаква Москва да „насочи вниманието на своите военни”  в Сирия срещу терористическата групировка „Исламска държава”. И е приветствал действията на Кремъл насочени срещу Ислямска държава. Според него проблем е възникнал само в началото на руската операция в Сирия, когато руските въздушни атаки са целели по-скоро „оказване на подкрепа на президента Башар Асад и тяхна цел е била умерената опозиция, а не тези, които представляват заплаха за нас, Европа и самата Русия”. Същевременно изданието дава място за анализи

на идеологията на Ислямска държава.

ea64c6cf1151f6ab73fa7e20f75bdb3fЦитирани са позиции на ислямистите срещу банките, където „пари правят пари, а не конкретни стоки”. Атаката им срещу САЩ е в стил „Сидеров”. Според ислямистите САЩ „получават ресурси  срещу обмен на своите „хартийки” наречени долари” и налагат на целия свят „своите долари разпалвайки навсякъде войни”.  Ислямска държава, пише руското издание,  нарича капиталистическата система „робовладелческа” и предлага своя алтернатива, реализирана някога от Ислямския халифат от Индия до Испания и Мароко. Към типично „атакистките” разсъждения се отнасят и ислямистките твърдения  за това как Федералния резерв на САЩ е заменил златото и среброто срещу книжни пари, от което следва, че света трябва да се върне от хартиения долар към златния динар. Защото скъпоценните метали имат конкретна стойност.

isliamska_dyrjava_9Тези антиамерикански тезиси ги знаем. Има ги и у нас, не само в Ислямска държава. Но любопитно е как вече го обяснява и руско издание. Появата на тезиси против империалистите от САЩ и за строителство на социализъм, според изданието се обяснява с това, че

в основата на Ислямска държава до скоро са били ключови офицери-сунити от специалните служби на Саддам Хюсеин.

След американската окупация на Ирак те са отстранени от власт, но не и унищожени. Притежаващи високо равнище на знания и опит, те започват да изграждат свои структури. Част от тях е получила образование в Съветския съюз. Всички те са били членове на партията БААС, бореща се ( а в Сирия тя е и в момента на власт!) за арабски социализъм и против империализма на „капиталистическите хищници”.

джихадистиПървото видео, което Ислямска държава разпространява на 29 юни 2014 година показа как ислямистите извършват масова екзекуция. Но от есента започват да се появяват и други техни „репортажи” – как се занимават с комуналното  стопанство, как организират училища. Тогава се появява и видеото за  първото рускоезично училище в град Рака –  тяхната столица, която след терористичинаа акция  в Париж, бомбардира френската авиация.  Показано е и как в лагерите се обучават доброволци.

Според Газета.ру ислямистите са пристъпили към управлението на завладяната от тях територия с държавен размах и в това е основната разлика между Ислямска държава и познатите досега терористични групировки. Ислямска държава наистина изгражда своя държава. И това става чрез тотален  и радикален контрол върху превзетите територии.  Тя има вече свои съдилища, полиция и други централизирани органи. Според Иля Плеханов, главен редактор на алманаха „Изкуството на войната”, Ислямска държава е не просто държава и терористична организация, а на първо място идеология. И тази идеология казва:

„Халифатът е там, където си ти!”.

 Халифатът не признава нито ООН, нито световния ред.  И не случайно вече сравняват Ислямска държава с болшевиките и дори с революционерите от Великата френска революция. Идеологията на Халифата е извън граници и националности.0,,17915682_303,00

Лятото ли бе прекалено горещо, вероятно и затова забравихме, че на 26 юни ислямистите проведоха атаки в Кувейт, Франция, Тунис и Сомалия — това бе т.нар. кървав петък. В Кувейт взривиха шиитска джамия. Във Франция – атакуваха химически завод. В Сомалия нападнаха база на умиротворителна мисия.  В Тунис –разстрелваха на плажа.  Именно  след Тунис новите цели на ислямистите станаха очевидни –  те започнаха да убиват  обикновените „богати граждани”.  Изборът на Франция като цел на атаката е обясним. Страната участва във военната коалиция срещу тях. И свещенният за мюсюлманите петък, 13 ноември, не бе избран случайно. А изборът на целите им в Париж е на принципа, че там няма да има хора с ниски доходи. Ще бъдат такива, които имат власт и пари.

Ислямска държава, твърди Плеханов, се е заела да преустройва света сериозно. Нейната  социална база ще се разширява. Количеството от безработни, бедни, обезверени хора постоянно се увеличава особено в Европа, заради притока от бежанци от Ирак и Сирия. А Ислямска държава обещава справедливост на угнетените и отмъщение за корумпираните.

Руският анализатор обръща внимание, че по време на „студената война” ислямът е играл второстепенна роля главно като разменна монета в играта между двете идологии. Но с края на социалистическия блок,  ислямът осъзнава своята роля. За близо 30 години промени младите хора станаха повече образовани, но и бедни. Социализмът се спомина, а Западът със своите постоянни икономически проблеми изгуби привлекателността си за младите.

Какво ще избера днес младият човек, а това са близо 1 милиард млади хора: ислямът или демокрацията и либерализма. Днес този въпрос пред света поставя Ислямска държава.

655-402-rusiia-samolet-katastrofaТерористичната атака срещу руския пътнически самолет над Синай е първия сигнал, че Русия е заела вече място в рейтинга на най-омразните от ислямистите държави, което е очевидно от реакциите на ислямистите в социалните мрежи.  И заплахата за нея е вече реалост. Заплашени са не толкова хората зад стените на Кремъл, колкото обикновените руски граждани почиващи в някой морски курорт.

Ислямска държава–твърди Иля Плеханов, разчита на новото поколение, на децата, подобно на болшевиките и нацистите. В момента ислямистите влагат повече финансов ресурс  за подготовка и възпитание на децата, отколкото за финансиране на войната. По данни на ООН близо 13 милиона деца са вече под влияние на пропагандата на Ислямска държава. Цяло загубено поколение.  И това е огромна опасност ,пред която Париж ще се покаже само като детска градина, в която тези деца ще израснат.

 

2 thoughts on “Газета.ру  за Ислямска държава

 • ноември 21, 2015 at 10:14 am
  Permalink

  Только обратите внимание что нас в России никто не захватывал! Никто не колонизировал, никто не ставил нам колониальную администрацию! Но у нас есть люди, которые нагло обворовывают народ России. Они сами и есть часть этого самого народа! Они не захватчики из чужой страны . Они часть русского народа.

  Reply
 • декември 25, 2015 at 11:56 pm
  Permalink

  ПЪРВО, ЕГИПТЯНИТЕ НЕ ПОТВЪРДИХА ВЕРСИЯТА ЗА ТЕРОРИСТИЧЕН АКТ НАД ПАДНАЛИЯТ В СИНАЙ РУСКИ САМОЛЕТ ! ВТОРО – В КРАЯ НА 2013Г. ПО ЕДНА ФРЕНСКА ТЕЛЕВИЗИЯ СЪОБЩИХА, ЧЕ В УЧИЛИЩАТА В СИРИЯ Е ВЪВЕДЕН ЗА ИЗУЧЕНИЕ … – РУСКИЯТ ЕЗИК ?!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *