Червените атентати – по-жестоки и кървави!

Александър Йорданов 

Red_brigades_logoСлед атентатите в Париж и след антитерористичната акция в парижкото предградие Сент Дени, българите сякаш се събуждат от сън. И гневът им логично се насочва срещу „гадните ислямисти”, Ислямска държава и тия „навлеци” – бежанците.  Да си буден е хубаво. Но не е лошо и да се раздвижи мисълта. И паметта. А тя, паметта, ни казва, че през ХХ век терористичните атентати в 80% от случаите са в мюсюлмански държави или се осъществяват между мюсюлмани, а не от мюсюлмани срещу християни. Религиозните конфликти най-често не са „сблъсък на цивилизации“, както мисли Самюъл Хънтингтън, а стават вътре в една цивилизация, в една отделно взета държава дори. Споровете са религиозни, идеологически, политически, социални. Една голяма част от останалите атентати са извършени от леви естремистки групи и движения. Те стават, както в мюсюлмански, така и в християнски, включително и европейски, държави. Най-известните леви терористични организации са РАФ – фракция „Червена армия“, „Движение 2 юни“ и „Революционни ядра“ (в Германия), „Червените бригади“ (Италия), „Пряко действие“ (Франция), „17 ноември“ (Гърция), „Сендеро Луминосо“ и „Тупак Амаро“ (Перу) и други. Тяхната дейност се мотивира от марксистко-ленинската идейно-политическа насоченост и се вдъхновява от идеята да се унищожи капитализмът. „Десният тероризъм“ е насочен, както и левият,  срещу ценностите на демокрацията (например равноправието между расите). Той може да мутира като неофашистки и неонацистки, етнонационалистически, сепаратистки и пр. Най-активни представители на този вид тероризъм са „Федерация за национално и европейско действие“ (ФАНЕ) във Франция, „Движение за самоопределение“ (ДСО), „Италианско социално движение“, „Юни 78“ (Гърция), „Сивите вълци“ (Турция), „Командоси на арменския геноцид“ и други.

Тероризмът  е част от човешката история,

болестно състояние на човечеството. България също има своите терористи и терористични атентати. По броя на жертвите терористичните атаки в Париж съперничат само на световноизвестния терористичен атентат в София през 1925 година.  Но докато в Париж загиналите са в резултат на серия от нападения осъществени на  няколко различни места, то България продължава да води черната статистика с най-жестокия  атентат в историята на Европа.

На 14 април 1925 г. в градинката пред храма „Св. Седмочисленици“ в София е прострелян смъртоносно от терористи от военната организация на комунистическата партия генерал Константин Георгиев. На 16 април, Велики Четвъртък преди Възкресение Христово, по време на неговото опело, на което присъства целия държавен, военен и политически елит на страната,

комунистически атентатори взривяват софийската катедрала „Света Неделя” .

5047При този най-голям терористичен акт в Европа през ХХ век загиват 134 души, между тях трима народни представители, 12 генерали и 34 офицери. Ранените са 343, като по-късно някои от тях умират от раните си. Между ранените са министър-председателят Александър Цанков, министърът на вътрешните работи ген. Русев, подпредседателят на Народното събрание Борис Вазов, председателят на парламентарната група на мнозинството Андрей Ляпчев, митрополит Стефан, Атанас Буров, военният министър ген.Вълков. Малко е да се каже, че това е едно от най-големите престъпления в българската история. То е много по-голямо като престъпление, отколкото са терористичните нападения в Париж. Защото в София терористите целят обезглавяването на българската държава, нейното ликвидиране като държава чрез осъществяване на подготвяна в Москва  „световна революция“. Затова и ужасът от тази страшна трагедия е бил огромен. Но още по-голям е той, защото дълги години държавата ни бе управлявана от лица, които нито веднъж не осъдиха публично този варварски акт. И нито веднъж не обясниха, поради каква причина една политическа партия има своя „военна“, т.е. терористична,“ организация“.

Тероризмът е вътрешно присъщ на комунистическата идеология. Това я направи враждебна на самото човешко съществуване. Затова и през април 2000 г. Народното събрание прие ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН. (Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г.). Чл. 3.ал.2 на закона гласи:

„Българската комунистическа партия е била престъпна организация, подобно на други организации, основаващи се на нейната идеология, които в дейността си са били насочени към потъпкване на човешките права и демократичната система.”

А чл.4.определя като „справедливи, морално оправдани и достойни за почит” всички действия насочени към съпротива и отхвърляне на комунистическия режим и неговата идеология.

Днес не можем да си позволим лукса Ислямска държава, която е все още на равнището на идеологията и тероризма, да „вземе властта” и изгради своя истинска държава, да зомбира цялото й население  и да разпространи своята идеология върху други „братски” държави. Ако след т.нар. Октомврийска революция човечеството не разбираше, какво става, ако след идването на националсоциалистическата партия в Германия на власт, то продължаваше да не разбира и се събуди, едва когато милиони загинаха в най-унищожителната световна война, то днес такова заспиване е недопустимо. Затова е добре, че България се събуди. И че Европа е будна. Остава по-лесното: да се справим с поредния тероризъм.

One thought on “Червените атентати – по-жестоки и кървави!

  • март 25, 2016 at 3:47 pm
    Permalink

    През 1988 г. при терористичния акт „Локърби“ в Шотландия са убити рекордните 270 души. Това е най-мащабната атака, насочена към американци в чужбина в световната история.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *