Това е световна война!

z11699329Q,Edwin-BendykТова не е сблъсък на цивилизации, а край на този европейски проект, който познаваме. Защото този проект бе конструиран на основата на други ценности. Няма начин да се промени основата, фундаманета и да се запази целостта на сградата. Когато тя рухна, Европа ще стане само ъгълът долепен до Азия.   Така коментира убийствените атентати в Париж в своя блог  известният полски публицист Едвин Бендик цитиран от  Polityka.pl.

Според него, ако се представят върху една карта всички вектори на напрежение и полета на конфликти днес в света, в които се използват различни модели на насилие: традиционен тероризъм, хибридна война,  военни мисии, партизански и локални войни, то може да се твърди, че  се намираме в ситуация на

ПЪЛЗЯЩА СВЕТОВНА ВОЙНА. 

z19187388IH,Paryz--dzien-po-zamachuТази война има една политическа цена – бъдещ нов световен ред. Какво място в него ще заеме Европа, зависи от ценностите, около които в бъдеще ще се развие европейския проект. Какво място в него ще бъде отредено на Европа. Затова и въпросът за ценностите, като фундамент на европейското единство, след терористичната атака срещу Париж се връща с цялата си сила, заедно с продължаващият отворен проблем – миграционната вълна. Поставя се въпросът дали Европа ще бъде затворена крепост и дали ще продължи нейна основа да бъде признаването на ценността на всеки човек и произтичащите от това  права, включително и правото за заселване в Европа?

На тезата за „отворената Европа” все повече се противопоставя визията за Европа като крепост на християнството,

която трябва да се защищава от „мюсюлманския потоп”. Няма съмнение, че атентатите в Париж ще усилят истерията против бежанците. Но приемането на тезата за сблъсък на цивилизации означава практически край на европейския проект, защото той е създаден на основата на други ценности. Когато строежът, издигнат върху този фундамент, се разпадне то ще престане да съществува и Европейския съюз. Но ще падне и крепостта.

Затова и не трябва да се допусне жертвите на парижката трагеия да бъдат използвани като гориво за подпалването на атавистични проекти. Нека да се превърнат в това,  в което се превърнаха жертвите от Небесната сотня на киевския Майдан  – фундамент за обновен европейски проект верен на своите най-добри ценности, извеждащ ги от френската харта за правата на човека и гражданина, заедно с революционната триада: СВОБОДА, РАВЕНСТВО, БРАТСТВО. (Снимки: Доминик Садовски/ Agencja Gazeta, Peter Dejong/AP,  Markus Schreiber/AP).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *