ЧЕРВЕНИЯТ ПЛОЩАД

Евгений Кисельов

UPK5AQКогато в събота, 7 ноември, ми казаха, че на Червения площад току що е минал военният парад и манифестацията на трудещите се, си помислих, че се майтапят с мен. Защото да се възражда празнуването на 7 ноември  е прекалено.  Но включих компютъра и на сайта Russia Today  вече имаше и запис на предаването. И какво видях: цялото действие – от началото до края, изпълнено в цялото великолепие на великия  северо-корейски стил.parad

Непоносимо пошло, фалшиво, сладникаво. Апотеоз на  специфичния съветски площаден вкус. Ефектни  революционни маршове: „Красная армия, черный барон“; „От тайги до британских морей.“ „Разогнали атаманов, разгромили воевод“. И огромни живи фигури,  строени между ГУМ и мавзолея, сътворени от стотици деца облечени в червени революционни цветове, но с емблемата „Георги Победоносец” на шапчиците си вместо mqdefaultпознатата болшевишка звезда. Известните дежурни стихотворения речетативи. Парадните дикторски обявления изпълнени с лъжливия и в пряк и в преносен смисъл,  патос:

„На трибуната са ветерани от Великата Отечествена война, които в 41-ва година защищават Москва!” 

download (8)

В този  момент телекамерата  показва  не толкова възрастни хора, макар и целите обкичени в ордени, но които явно са ходили още под масата, когато е била Втората световна война. Колко трябва да напомням, че дори тези, които през 1941 г. са били на 18 години, сега вече минават 90-те.  Нима можете да си представите как изглежда постсъветският човек на 92 години, например? И изобщо познавате ли хора, преминали войната, които достигат до тази възраст – особен в Русия с нейното равнище на живота? И изобщо:

защо е това странно мероприятие?

images (3)Официалният повод за празнуването е – внимание, 74-та годишнина от парада на Червения площад на 7 ноември 1941 година. Но защо изведнъж такава некръгла дата отбелязваме?  74 години? Страхуваме се, че няма да изкараме още една година – до 75-та?  Че ще загубим властта?  Или се стягаме да превърнем всичко и всички в радиоактивна пепел?  Ако сме почнали да си спомняме 41-ва година, защо да не си спомним и войната в нашия „двор” – Крим, Донбас, Сирия, къде още? От Червения площад да потегляме направо на бой срещу световната Америка?

И къде изчезна Върховния Главнокомандващ? Къде е този, който е „Сталин днес”? Защо не е на трибуната? 121_1Или се е скрил като Сталин през юни 41-ва в най-близката вила, заради загиналия над Синай А321? Или отново е на поредна разкрасителна процедура ?  Или това бе преглед на наследниците – от „пъвите лица” бяха само Сергей Иванов и Собянин. Впрочем, те бяха част от целия антураж на 7 ноември напълно органично – съветски са до мозъка на костите. А може би нас, руснаците, наистина ни подготвят за предстоящата стогодишнина на октомврийския преврат, която  отново ще се празнува масово и тържествено? А  защо и не?  След като вече веднъж разпадът на СССР бе обявен за нй-голямата геополотическа катастрофа на ХХ век, то напълно логично е отново да започнем да празнуваме 7 ноември – датата, когато на власт идват болшевиките, които създадоха СССР.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Евгений Кисельов е известен руски журналист. Бил е водещ на новините на централната руска телевизия и на популярната програма „Итоги” на НТВ. В периода 2003-2005 г. е главен редактор на в.„Московскые новости”. Работи и в радио „Эхо Москвы”.  Публикува и в известния интернет сайт „Газета ру”. През март 2014 г. в интервю разкритикува остро външната политика на Русия по отношение на Украйна с думите: „…аз не искам да бъда причастен към страна, която извършва срещу Украйна агресия, срамувам се да бъда руски гражданин”.  През септември миналата година подписа заявление  с искане за прекратяване на „агресивната авантюра: да се изведат от територията на Украйна руските войски и да се прекрати пропагандната, материална и военна подкрепа за сепаратистите в Югоизточна Украйна”. Кисельов е публикувал в своя блог тези размисли непосредствено след съботния парад на 7 ноември на Червения площад в Москва, а Век 21 прес ги публикува, защото поставят въпроси, които би трябвало да си зададат и най-големите приятели на Русия у нас. В случая ги задава един достоен руски журналист. 

One thought on “ЧЕРВЕНИЯТ ПЛОЩАД

  • ноември 13, 2015 at 10:38 am
    Permalink

    Жалко за руския народ! За обикновенните лъгани и още по-излъгани граждани на тази загиваща империя!

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *